Ansökan till våren 2025 är öppen med löpande antagning fram till kursstart. Vårterminen startar torsdag 9 januari. Kontakta kursansvarig eller SYV om du har frågor om allmän kurs eller om du vill komma till oss på studiebesök.
Under 2025 utökar vi med 15 extra platser på Allmän kurs och startar en inriktning som heter BAS – introduktionsår. Inriktningen är endast sökbar inför våren 2025. Läs mer under inriktningar nedan.
Allmän kurs vänder sig till dig över 18 år med ofullständiga gymnasiebetyg och till dig som ej har påbörjat gymnasiestudier. När du läst in grundläggande behörighet, kan du söka vidare till universitet/högskola och andra högre studier. Du läser de ämnen du behöver, alla på allmän kurs har en individuell studieplan och ett individuellt schema, dessa bygger på vad just du behöver läsa.
För dig som är mellan 16-18 år som inte påbörjat eller inte avslutat dina gymnasiestudier kan vi på folkhögskolans allmänna kurs vara ett bra alternativ, du behöver då göra en ansökan i samarbete med din hemkommun. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för mer information, kontaktuppgifter finner ni under Studievägledning och studiebesök på hemsidan.
Inriktningar och ämnen för grundläggande behörighet
Du väljer en av våra inriktningar, bas – introduktionsår, bas, högskoleförberedande eller IT, efter intresse och behov och kombinerar inriktningen med val av de ämnen för grundläggande behörighet och de ämnen för särskild behörighet som du behöver. Alla inriktningarna är förberedande för högre studier.
- gymnasienivå 1-3 år
- alternativ till komvux
- kostnader – serviceavgift på 2000 kr/år
Vårt upplägg
- Förmågan att samarbeta spelar stor roll i såväl fortsatta studier som arbetslivet. Därför får du många tillfällen att träna detta under din folkhögskoletid.
- Kursen har bara lärarledda lektioner
- Varje kursdeltagare har en mentor som med kontinuerliga samtal följer upp hur det går med studierna utifrån en individuell studieplan
- Arbetet är till viss del tematiskt och ämnesövergripande upplagt
- Allmän kurs har sammanhållen skoldag utan håltimmar, med lektioner måndag-torsdag 08.45-15.00, fredagar 08.45-11.45
Behöver du vägledning om framtida karriär- och studieväg så har du tillgång till vår studie- och yrkesvägledare.
BAS – introduktionsår
Inriktningen är endast sökbar inför våren 2025.
Allmän kurs basinriktning – introduktionsår vänder sig till dig som vill läsa in behörigheter med extra mycket stöd och handledning och främst till dig med NPF-diagnos och/eller psykisk ohälsa.
Undervisningen genomförs i en sammanhållen grupp under minst halva studietiden.
Du kan läsa mer om inriktningen i kursplanen
BAS
Allmän kurs basinriktning vänder sig till dig som vill läsa in behörigheter med stöd och handledning.
Fokus ligger på kurser för grundläggande behörighet där utrymme ges i schema ges efter individuella behov och önskemål.
Du kan läsa mer om inriktningen i kursplanen
Högskoleförberedande
Allmän kurs högskoleförberedande inriktning vänder sig till dig som vill förbereda dig för högskolestudier och förbättra dina chanser att lyckas på högskolan.
Fokus ligger på uppsatsmetodik, analytisk förmåga, språkhantering, studieteknik samt förberedelser inför högskoleprovet.
Du kan läsa mer om inriktningen i kursplanen
IT
Allmän kurs IT-inriktning vänder sig till dig som vill studera programmering och/eller dator- och nätverksteknik. Efter genomgångna kurser kan du uppnå behörighet i programmering 1 och 2 samt dator- och nätverksteknik.
Du bör vara van datoranvändare. För programmering är det en fördel om du har läst kursen Matematik 1.
Du kan läsa mer om inriktningen i kursplanen
Ämnen för grundläggande behörighet
Svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, religionskunskap och historia.
Läs mer om gymnasiegemensamma ämnen.
Du kan dessutom välja till kurser för särskild behörighet: matematik 2-3, psykologi 1, programmering 1-2, dator- och nätverksteknik, engelska 7 samt naturkunskap 2, samhällskunskap 2, historia 2 och religionskunskap 2.
God närvaro och ett aktivt deltagande är viktigt och avgörande för att lyckas med studier på folkhögskolan. På allmän kurs i Munka Ljungby arbetar vi aktivt för att främja god närvaro och i samband med det öka det aktiva deltagandet. Kontinuerlig uppföljning, studieplanering, motiverande samtal samt att skapa goda relationer mellan deltagare, mentorer och pedagoger är några av verktygen vi använder för att bidra till en god lärandemiljö. Du kan läsa mer om riktlinjer för närvaro och studier här.
Efter genomförda studier på allmän kurs – studieomdöme
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. Istället kan den som studerar på allmän kurs få ett studieomdöme, som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Med detta studieomdöme placeras du i en särskild kvotgrupp, folkhögskolegruppen (BF), vid ansökan till högskolan.
Läs mer om studieomdöme.
Behörighet och intyg
Grundläggande behörighet för högskolestudier kan du få genom att gå mellan ett till tre år på folkhögskola och inhämta kunskaper motsvarande godkänd nivå i gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen.
Särskild behörighet som krävs för utbildningar på högskolan har den som deltagit i kurs utöver grundläggande behörighet på folkhögskola och inhämtat kunskaper motsvarande godkänd nivå i gymnasieskolans ämneskurser.
Läs mer om behörigheter
Bo och äta på skolan
Vi har ett internat med ca 50 platser. Du kan välja på rum med olika standard.
Läs mer om internatet och vad det kostar bo och äta.
Ekonomi
Studier på allmän kurs berättigar dig till studiemedel. Kostnader för eventuella studieresor betalar du för, liksom en serviceavgift på 2000:-/år.
Ansökan och antagning
Du som fyller minst 18 år under det kalenderår som studierna påbörjas är välkommen att söka. Vi har antagning både till höst- och vårtermin.
Vi har löpande antagning fram till kursstart i mån av lediga platser, men skicka in din ansökan så tidigt som möjligt för att öka dina chanser att komma in på den inriktning du helst vill gå. Du kan ansöka här. Tillsammans med din ansökan ska du alltid skicka med kopia på dina betyg, ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill studera på folkhögskola samt eventuella arbetsintyg.
Du kan läsa mer om antagning och urval här
Lise Lotte Andersson
Kursansvarig
Lärare i svenska, engelska samt religion
vxl: 0431 – 43 20 10,
direkt: 072-538 22 74,
E-mail: Lise Lotte