Drömmer du om att jobba tillsammans med lärare och elever i skolan?
Vill du vara med och utveckla dagens skola?
Vill du studera på 100 % distans?
Ansökan inför kursstart i januari 2025 är nu öppen. Sista ansökningsdagen är fredagen 8 november (kl. 15.00). Varmt välkommen med din ansökan!
Elev- och lärarassistentutbildningen är en bred och innehållsrik utbildning som ger dig färdigheter, kunskaper och kompetenser för att bidra till en ökad trygghet i klassrummet, samt en undervisning som hjälper eleverna att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar.
Vi erbjuder en yrkesutbildning för dig som…
- vill arbeta som lärarassistent, elevassistent eller med andra liknande läraravlastande och elevstödjande arbetsuppgifter som exempelvis elevcoach, resurspedagog eller mentor
- brinner för arbete med barn och ungdomar
- har ett intresse för pedagogik, psykologi, ledarskap och NPF
- känner att du vill bidra till att elever ska ha en god psykosocial studiemiljö
- vill få möjlighet att vara en del av framtidens skola
- vill studera 100 % på distans med datorn som kommunikationsredskap
- Yrkesinriktad eftergymnasial utbildning, 2 terminer
- Distansutbildning på heltid, motsvarande 40 timmar/vecka.
- Digitala träffar: Alla träffar är digitala, och du förväntas delta aktivt i en obligatorisk träff (halvdag) per vecka. Dessutom tillkommer digitala träffar i form av grupparbeten och gruppsamtal.
- Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri, men du betalar din kurslitteratur själv.
- Anmälningsavgift/serviceavgift: 330 kr som du betalar vid kursstart. Avgiften inkluderar försäkring, administrativa kostnader och tillgång till vår digitala plattform.
- Studiemedel: Du är berättigad till studiemedel på eftergymnasial nivå via CSN
- Behörighetskrav: Du måste ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Läs mer om behörighetskraven här nedanför
Vad gör en lärarassistent respektive en elevassistent?
Lärarassistent: Många lärare upplever att de har en alltför hög arbetsbelastning. Ett sätt att avlasta lärare är att skolorna anställer personal med kompletterande kompetenser, till exempel lärarassistenter. Detta är något som uppmuntras av staten, och skolor kan därför söka extra statsbidrag för att rekrytera lärarassistenter.
En lärarassistent ska hjälpa läraren att ge barnen en så god undervisning som möjligt. Det finns många arbetsuppgifter som lärare förväntas göra, men som kan utföras av andra än lärare. Genom att lärarna får avlastning kan de i högre grad ägna sig åt undervisning och tillhörande uppgifter. Eleverna ges då också ökade möjligheter att nå målen för utbildningen.
Skolverket har ringat in sex områden med arbetsuppgifter som andra än lärare kan utföra:
- Främja trygghet, trivsel och arbetsro, både i och utanför klassrummen
- Praktiskt arbete i anslutning till undervisningen
- Administrera, packa upp och fördela förbrukningsmaterial och läromedel
- IT-relaterade frågor
- Mentorskap, i samarbete med läraren
- Extra anpassningar och stöttning i klassrummen
Lärarassistentens roll och uppdrag kan se olika ut från kommun till kommun, och från skola till skola. Det finns (än så länge) inga centralt fastslagna befattningsbeskrivningar, utan lärarassistentens uppdrag utformas till stor del beroende på den specifika arbetsplatsens unika behov. En lärarassistent är dock i första hand lärarens assistent – inte enskilda elevers assistent.
Elevassistent: En elevassistent är i första hand enskilda elevers assistent. Elevassistenter hjälper elever som behöver särskilt stöd för att kunna följa med i undervisningen. Det kan till exempel handla om elever med funktionsvariationer, koncentrationsproblem eller psykosociala svårigheter. Arbetet som elevassistent kan se mycket olika ut beroende på vilka behov skolan och eleven har. Ofta handlar det dock om att hjälpa eleven att finna ro i sina studier och att hjälpa till att hitta individuella lösningar för att eleven ska kunna tillgodogöra sig kunskap. Det kan också handla om att hjälpa eleven att träna på vardagliga uppgifter och att vara ett stöd på raster, i omklädningsrum och på utflykter.
Elev- och lärarassistentutbildningen – en bred utbildning
Elev- och lärarassistentutbildningen vid Munka folkhögskola ger en god teoretisk och praktisk kunskapsgrund för olika typer av läraravlastande och elevstödjande yrkeskategorier. Tidigare kursdeltagare arbetar idag som lärarassistenter, elevassistenter, elevcoacher, mentorer och resurspedagoger.
Vad innebär distansutbildning?
Att läsa på distans ger en större frihet, men det krävs också en hel del självdisciplin och förmåga att planera sin tid.
Distansutbildningen är nätbaserad. Undervisningen sker via en lärplattform (Google Education), där lärarna lägger upp det material som behövs för respektive delkurs. Under utbildningen förekommer även ett flertal obligatoriska digitala fjärrträffar samt olika former av samtal och samarbeten mellan kursdeltagarna.
Kan jag arbeta samtidigt som jag studerar?
Att studera på distans är visserligen flexibelt, men det kräver lika mycket studietid som att studera på en platsförlagd utbildning. Elev- och lärarassistentutbildningen går på heltid, vilket innebär motsvarande 40 timmars studier per vecka.
Under utbildningens gång varvar vi olika arbetsformer; föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, gruppdiskussioner samt individuella uppgifter liksom par-och gruppuppgifter. Dessutom ingår praktik; en kortare praktik under första terminen och en längre praktik under andra terminen. Detta är viktigt för dig att känna till, om du planerar att kombinera studierna med annat arbete.
Praktik
Elev- och lärarassistentutbildningen vid Munka folkhögskola innehåller praktik under båda terminerna.
Den första terminen får du möjlighet att praktisera på en skola under två veckor. Den andra terminen får du tillfälle att praktisera under en längre period, motsvarande fem veckors heltidsarbete. Du ordnar själv dina praktikplatser. Du kan praktisera på valfritt stadium – förskola, grundskola, gymnasium eller vuxenutbildning.
Under praktiken för du kontinuerligt en lärdagbok där du beskriver upplevelser och erfarenheter samt reflekterar kring lärdomar och din kommande yrkesroll. Du redovisar även din praktik i form av olika uppgifter.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola:
För att kunna antas till Elev- och lärarassistentutbildningen behöver du ha grundläggande (allmän) behörighet för yrkeshögskolestudier. Grundläggande behörighet innebär att du har en gymnasieexamen från svensk gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning. Detta behöver styrkas med giltigt betygsdokument eller motsvarande.
Särskild behörighet:
Du behöver även ha godkänt betyg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning i Sv2/SvA2. Det är viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket, såväl muntligt som skriftligt, för att du ska kunna tillgodogöra dig och fullfölja utbildningen på bästa sätt.
Det är meriterande med arbetslivserfarenhet från skolans värld, dock inget krav.
Alternativ behörighet:
Du är också behörig att antas till Elev- och lärarassistentutbildningen om du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven på grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier (se ovan). Om du har en motsvarande utländsk utbildning måste du även ha godkänt betyg i Sv 2/SVA 2.
Reell kompetens:
Om du inte uppfyller ovanstående behörighetskrav har du ändå i vissa fall möjlighet att bli antagen till utbildningen. Det handlar då främst om arbetslivserfarenhet, företrädesvis inom det svenska skolsystemet, som ger förutsättningar att ändå tillgodogöra dig utbildningen. Den samlade, faktiska kompetens du har kallas för reell kompetens. Godkända betyg i Sv/SvA från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning är dock ett krav även i detta fall. Du kan söka på reell kompetens utifrån följande två alternativ:
- Om du har godkänt betyg i Sv1/SvA1 och minst två års sammanhängande arbetslivserfarenhet inom svensk skolverksamhet
- Om du har godkänt betyg i Sv1/SvA1 och minst tre års sammanhängande (allmän) arbetslivserfarenhet
Om du söker på reell kompetens krävs det att du stödjer din ansökan med relevanta dokument, som till exempel anställningsintyg eller liknande. En (digital) intervju kan bli aktuell i förekommande fall.
Obs! Om du vill söka på reell kompetens till Elev- och lärarassistentutbildningen måste du själv i din ansökan begära att bli bedömd utifrån reell kompetens.
Hur och när ansöker jag?
Du gör en digital ansökan till Elev- och lärarassistentutbildningen. Du ansöker via den digitala ansökningsmodulen på vår hemsida, där du först måste skapa ett eget konto.
Din ansökan är komplett när samtliga nedanstående handlingar har inkommit till oss:
- CV
- Betyg och eventuella anställningsintyg som styrker utbildningens grundläggande och särskilda behörighetskrav
- Personligt brev
Obs! Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet. I det personliga brevet ska du motivera ditt intresse för utbildningen och yrkesrollen som elev- och/eller lärarassistent. Vem är du? Varför söker du denna utbildning? Vilka förväntningar har du på utbildningen och på ditt kommande uppdrag som resurs i skolan?
Vi tar inte emot sena ansökningar, och det är inte möjligt att komplettera din ansökan efter sista ansökningsdatum. Din ansökan måste alltså vara komplett och inlämnad senast sista ansökningsdatum.
Urval, antagning och antagningsbesked
Vi antar ungefär 20-25 sökanden varje termin till Elev- och lärarassistentutbildningen (antalet varierar något från termin till termin). Eftersom söktrycket vanligtvis är mycket högt måste vi göra ett urval bland de sökanden. Skolans studie- och yrkesvägledare gör en bedömning av din formella behörighet, och därefter görs själva urvalet av en antagningskommitté bestående av lärarlaget och kursansvarig för utbildningen.
Krav för antagning:
1. Att du har skickat in en komplett ansökan i tid
2. Att du uppfyller kraven för grundläggande behörighet
Urvalskriterier:
Urvalet görs med utgångspunkt i ditt personliga brev, och baseras på en bedömning av såväl din motivation för yrkesrollen som dina förutsättningar att fullfölja utbildningen. Vi eftersöker studeranden som:
- uttrycker ett stort intresse för yrkesrollen som elev- och/eller lärarassistent
- har reflekterat över den kommande yrkesrollen och samarbetet med lärarna
- har tänkt igenom hur heltidsstudier på distans kan organiseras och genomföras
- har en förmåga att uttrycka sig skriftligt på ett adekvat, korrekt och fullt förståeligt sätt. Vi lägger förhållandevis stor vikt vid språket, då utbildningen kräver en beredskap att utveckla förmågan att läsa och skriva akademiska texter.
Utifrån ovanstående urvalskriterier gör antagningskommittén en samlad bedömning.
Antagningsbesked:
På SchoolSoft ges besked om du har blivit antagen till utbildningen, reserv eller inte antagen. Detta sker cirka två veckor efter att ansökningstiden har gått ut. Du som blir antagen eller reserv kommer även att få ett mail samma dag, med en uppmaning om att snarast tacka ja eller nej till platsen.
Kan ett antagningsbeslut överklagas?
Ja, du kan överklaga ditt antagningsbeslut. Vänd dig i första hand till kursansvarig för en motivering till antagningsbeslutet. Om du inte är nöjd med den motiveringen kan du gå vidare med en skriftlig överklagan till rektorn, senast 14 dagar efter det att antagningsbeslutet har skickats ut från skolan. Rektorns beslut är slutgiltigt och kan inte överklagas.
Vilka terminstider har vi?
Övriga vanliga frågor
Innehåller utbildningen obligatoriska närträffar på skolan?
Nej. Utbildningen är 100% distans.
Är de digitala fjärrträffarna obligatoriska?
Ja. Utbildningen innehåller ett flertal – obligatoriska – digitala fjärrträffar, ungefär en halvdag per vecka. Då har vi digitala föreläsningar, introduktioner, seminarium, samtal och redovisningar. Att fjärrträffarna är obligatoriska innebär att du måste delta vid dessa träffar för att kunna få ut ditt avslutande kursintyg.
Kostar utbildningen något?
Nej, utbildningen kostar inget. Du måste däremot införskaffa och bekosta den kurslitteratur som ingår i utbildningen. En litteraturlista för den kommande terminen delas ut några veckor innan kursstart. Du betalar dock en s.k. serviceavgift/anmälningsavgift direkt vid kursstart på 330 kr (inbetalningsuppgifter mailas hem till dig). Denna avgift inkluderar försäkring, administrativa kostnader och tillgång till vår digitala plattform.
Vad tjänar en lärarassistent?
Det skiljer sig åt mellan olika skolor och olika kommuner. Ett tips är att kontakta fackförbundet Kommunal eller Vision, som ansluter lärarassistenter, för mer information.
Kursinnehåll
Innehållet i utbildningen är framtaget tillsammans med lärarutbildare, skolledare, lärare och politiker. Vi har anpassat utbildningen efter de behov som finns i skolan. Vi strävar också efter att hålla utbildningen så bred som möjligt, så att du efter avslutad kurs kan arbeta på skolans samtliga stadier – från förskola till vuxenutbildning.
Elev- och lärarassistentutbildningen syftar till att du ska utveckla en trygghet i, och ett professionellt förhållningssätt till, din blivande yrkesroll som resurs i skolan. Studierna sker såväl i grupp som enskilt och utbildningen innehåller både skriftliga och muntliga uppgifter. Genom praktik, praktiska övningar och teoretiska uppgifter får du en bred och verklighetsförankrad kunskap om skolans vardag och yrkesrollerna som elev- och lärarassistent. Eftersom du kommer att arbeta med människor, både tillsammans med lärare och elever, lägger vi stor vikt vid att du efter avslutad utbildning har goda kunskaper om mellanmänskliga relationer och grupprocesser.
Vi har inga separata delmoment som behandlar digital kompetens eller administration, utan detta bakas på olika sätt in i delkurserna. Nedan följer de olika delkurser som utbildningen innehåller.
- Socialpsykologi
- Skolans värdegrund
- Praktik (2 veckor)
- Barns och ungdomars utveckling
- Lärmiljöer
- Samtalsmetodik
- Neuropsykiatriska funktionsvariationer
- Ledarskap och grupprocesser
- Interkulturalitet och normer
- Svenska skolsystemet
- Praktik (5 veckor)