Trädgårdsbetong

Anmälan öppnar 11 december

24 juni – 28 juni 2024

En introduktionskurs till betongens möjligheter där vi utgår från temat växtlighet och tillsammans skapar skulpturer och föremål till trädgårdens uterum.

Under sommarkursen lär vi oss att handgripligen bygga betongskulpturer och unika föremål till trädgård eller balkong. Det kan vara markplattor i betong, skulpturer på armeringsjärn, krukor och fristående objekt. Tekniken är främst betongskulpturer på  fri hand, där en stomme görs av metall och sen lamineras med fiberbetong.

Läraren Moa Lönn är konstnär och keramiker och har genomfört flera offentliga gestaltningsuppdrag, med betong som material. Hon introducerar, inspirerar och handleder i idéprocessen och ger skapande uppgifter under veckan.  Vi arbetar tillsammans i verkstan och lär oss om, och experimenterar med, materialet betong. Genom att skissa och hämta inspiration från växtlighet och natur, samt trädgårdskonst, hittar vi idéer som vi sedan gestaltar.

I kursen ingår också experiment med mosaik, där vi kan återbruka medhavda keramiska skärvor som kan förvandlas till säregna unika konstverk tillsammans med betongen.

Material: Ta med dig bekväma kläder och skor som det får bli fläckar på. Arbetet kommer delvis att ske utomhus i tält, så tag kläder efter väder.
Om du vill experimentera med mosaik, ta med skärvor från keramik som gått sönder, som du i kursen kan dela i mindre bitar och använda i betongen. Tag också gärna med plastformar/hinkar och kärl som kan fungera som gjutformar.
I kursen ingår material till ett mindre betongarbete i hantverksbetong (10 kg), som fungerar som formbar lera, samt en säck finbetong (25 kg). Därefter går det att vid behov köpa mer finbetong från skolans lager, till inköpspris. Det kan vara bra att tänka på och planera för hur dina objekt ska tas med efter sommarkursen om du vill behålla dina experiment. Materialet är tungt, och behöver transport. 

Deltagarantal: Max 10 deltagare

Förkunskaper: Kursen är öppen för alla. Inga förkunskaper krävs. Bra att veta är att arbetet med betong är delvis tungt, så var beredd på tunga lyft med blöt betong.

Kursledare: Moa Lönn – konstnär och skulpturlärare på Konstskolan Munka. Arbetar med keramik och offentliga gestaltningsuppdrag. https://www.moalonn.com/

Kostnader:
Fem-dagars-kurs inklusive måltider  2550:-
Fem-dagars-kurs inklusive måltider och boende med dusch/toalett i korridor 4950:-
Fem-dagars-kurs inklusive måltider och boende med egen dusch/toalett 5350:-

Materialkostnad på 650:- tillkommer

Det finns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 500:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 200:-