Porträttfotografi – distanskurs

Anmälan öppnar 11 december

24 juni – 28 juni 2024

Är du intresserad av att fotografera människor och vill utmana dig i ditt fotograferande? Då är kursen Porträttfotografi något för dig! 

Porträttfotografi är i stort sett lika gammalt som uppfinningen av de första fotografiska teknikerna. Ordet porträtt härstammar från latinets protrahere ”dra fram” och kan förenklat beskrivas som en avbildning av en bestämd människa genom att återge dennes individuella drag.

I kursen kommer vi att vidga begreppet porträtt och arbeta med det från många olika vinklar och med skilda metoder; det iscensatta porträttet, det dokumentära porträttet, självporträttet, fotografens blick och seende, ljus, minne och tid.

Vi kommer att undersöka vad ett porträtt är genom att skapa egna bilder. Men en lika viktig del av kursen är samtalet om fotografi och att se på varandras bilder. Vi kommer att se på andra fotografers och konstnärers porträtt och hämta inspiration från fotografins begynnelse fram till idag.

Kursen genomförs på videoplattformen Zoom och du behöver en dator med webbläsare och fungerande webbkamera, mikrofon och högtalare/hörlurar.

Exempel på en kursdag på Zoom: Kursdagarna börjar med en morgonsamling och avslutas tillsammans på eftermiddagen. Ni kommer under dagarna att ha tid till eget arbete och göra de uppgifter som ges i kursen, men uppgifter kommer även att delas ut till nästa dag. Det är en fördel att ha tillgång till människor att fotografera.

Material: Du behöver en digitalkamera och dator och möjlighet att överföra bilder. För kursen är det mycket användbart med ett stativ.

Kurstid
: Måndag-torsdag 9-16, fredag 9-15

Förkunskap: Kursen vänder sig till både dig som är nybörjare och till dig som söker fördjupning i ditt fotograferande och är speciellt intresserad av att fotografera människor. Du ska kunna hantera din kamera och din dator och veta hur du överför bilder från kameran till datorn. Du ska veta hur din självutlösare på din kamera fungerar.

Deltagarantal: Max 10 deltagare

Kursledare: Nygårds Karin Bengtsson, konstnär utbildad på University of Art and Design (nuvarande Aalto University), avdelningen för fotografikonst, Helsingfors, Finland samt Universitet Essen, Tyskland. Karin arbetar även som lärare på Konstskolan Munka. http://www.nygardskarinbengtsson.com

Kostnad: 350:- I år får vi extra bidrag för våra distanskurser och du betalar endast en administrativ avgift.