Sticka nordiska mönster och lite till

Anmälan öppnar 11 december

24 juni – 28 juni 2024

En kurs för dig som är nyfiken på mönstertraditioner och tekniker från Norden och Skandinavien. Tillsammans studerar och provar vi på några av de mest utbredda sticktraditionerna och deras mönsterskatter.

Här är kursen för dig som är nyfiken på mönstertraditioner och tekniker från Norden och Skandinavien. Vi tar reda på hur de gamla plaggen är gjorda och hur de användes och vi jämför med dagens möjligheter och användningsområden. Vi studerar några av de mest utbredda sticktraditionerna och deras mönsterskatter.

Du stickar provlappar och påbörjar ett par vantar, muddar eller mössa efter eget val, och du lär dig hålla garnerna, hantera flotteringar samt hur du kan undvika hål t.ex vid tummen och mycket mer. Vi tar fram och bearbetar mönster från gamla förlagor i böcker, digitala mönsterarkiv som är öppna för allmänheten eller gamla plagg som deltagarna har med sig.

I kursen ingår även materiallära och du lär dig vilka typer av garner som passar till olika typer av plagg, samt om tvätt, lagning och förvaring av ylle. Du lär dig också om hur upphovsrätt fungerar när det gäller de mönster du skapar.

Vi sätter färg på våra stickningar och tittar på hur man kan kombinera olika färger i ett stickmönster.

Material: Kursdokumentation och provlappsgarn (Rauma finull) ingår i kursen. Men om du vill starta ett projekt tar du med dig eget garn. Ta även med penna, anteckningsblock, sax, tejp/klister, vattenfärger och penslar eller färgpennor, (finns även några på plats), stickor /rundsticka eller strumpstickor) 2.0, 2.5, 3,0 (saknar du någon storlek kan du låna, säkerhetsnålar, måttband. Ta också med gamla plagg du fyndat, ärvt eller lånat så kan vi se hur de är gjorda. Färdiga stickpaket för vantar/mössor/muddar finns på plats att köpa för ca 150-350:-/st

Deltagarantal: Max 12 deltagare

Förkunskaper: Du bör kunna sticka räta och aviga maskor samt ha provat på att sticka runt.

Kursledare: Johanna Wallin arbetar med stickning på heltid som hantverkare, formgivare, illustratör och författare. 2020 mottog hon mästarbrev i handstickningsyrket. Johanna har ena foten i vårt arv av traditionell stickning och den andra foten i utveckling och framtidens stickning. https://knit2use.se

Kostnader:
Fem-dagars-kurs inklusive måltider  2 550:-
Fem-dagars-kurs inklusive måltider och boende med dusch/toalett i korridor 4950:-
Fem-dagars-kurs inklusive måltider och boende med egen dusch/toalett 5350:-

Det finns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 500:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 200:-