Naturliv Veckor folkhögskolekurs är en distanskurs på halvtid, med regelbundna veckolånga träffar i naturen där vi lär oss leva av och med naturen. Naturen kommer bli vårt klassrum då alla träffar sker utomhus.
Kursen består av fem veckolånga träffar, utspridda under alla årstider med hemuppgifter knutna till varje delmoment.
Fokus ligger på gemenskap, naturkontakt och överlevnadskunskaper som vävs in i alla delmoment i undervisningen. Till en början lär du dig de grundläggande kunskaperna, som vi sedan bygger vidare på under året. Därefter kommer vi vid varje träff att fördjupa oss inom vissa områden som berör vilda växter som mat och medicin, hantverk, spårning, navigering samt hur du kan vara trygg och bekväm med minimal utrustning i naturen. Kursen avslutas med ett gemensamt äventyr där vi använder skålar, liggunderlag, eldkit, korgar m.m. som vi skapat själva och äter främst vildmat vi samlar från naturen. Det är en upplevelse från urminnes tider om hur det är att vara människa och leva i samklang med naturen.
Lek, utmaning, naturkontakt, återhämtning och gemenskap vävs ihop om vartannat i allt det praktiska vi lär oss om. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att söka denna kurs. Vi lägger stor vikt vid att både vara bekväm och att samtidigt få utmanas.
Du kommer också som deltagare få möjligheten att ta ansvar i ledarrollen, för att själv öva på att hålla naturlivsaktiviteter på egen hand. Kursen är ett samskapande med alla som går kursen, och upplägget formas delvis efter gruppen och dess behov och önskemål.
Träffarna kommer att vara främst i östra Sörmland och västra delen av Stockholms län, med undantag för vissa träffar som är längre norrut.
Niklas Taliaferro
Kursansvarig
Växel: 0431 – 43 20 10Direkt: 070 – 839 77 31niklas.taliaferro@munkafolkhogskola.se
Angelina Hjelm
Lärare
Studietakt
50%, deltid (Utbildningen är CSN-berättigad)
Studietid
12 augusti 2024 – 19
juni 2025
Nivå
Gymnasial
Kursens syfte och mål
● Fördjupa kontakten med naturen och upplevelsen att du är en del av den.
● Lära dig praktiska kunskaper som gör att du kan leva i och med naturen i högre utsträckning.
● Utveckla dina pedagogiska förmågor med olika övningar, lekar och praktiska kunskaper.
● Att vara med i utvecklandet av en kultur/gemenskap som lever mer hållbart och närmare naturen.
● Att efter avslutad utbildning ha förståelse för hur du kan utöva och bygga vidare på kunskaperna på egen hand samt leda/inspirera andra till en livsstil närmare naturen.
Kursbeskrivning
En stor del av denna kurs bygger på att lära dig leva med naturen. Det kan vara kunskaper om hur du samlar och äter vilda växter och väver in dom i ditt vardagsliv, eller hur du fiskar och tillvaratar alla delar på ett djur. Du får lära dig om hur du kan skapa det du behöver från naturmaterial, hur du kan fläta korgar, göra snören, liggunderlag och hur du täljer ett eget eldkitt. Mer och mer så ersätter vi olika saker vi själva skapat med det vi tidigare hade köpt från en butik.
En annan viktig del av kursen är att vi fördjupar vår egna upplevelse av att vara en del av det. Detta görs inte minst av att bara leva ute i naturen, äta vilda växter, dricka vilt vatten, paddla en morgon med kanoten i morgondimman sova under himmelen och sitta framför en eld kväll efter kväll. Du får också under kursen olika övningar i naturkontakt som du kan väva in i din vardag.
Gemenskap och det gemensamma skapandet av en kultur ute i naturen är något som bli en naturlig del av kursen. Vi utforskar i oss själv och i relation till andra hur vi kan få följa den rösten inom oss som är bortom prestation och anpassning. Vad händer i oss när vi skalar bort alla måsten, får följa vår egna lust och drivkraft och samtidigt lever i naturen tillsammans med andra? Vi utsätts för utmaningar tillsammans av väder, vind och vardagliga behov. Det är ett utforskande om vad det innebär att vara en människa och dess biologiska ursprung som ett flockdjur.
Denna kurs är både till för dig som inte har mycket eller ingen erfarenhet av att vistas i naturen. Vi kommer under året att utforska grundläggande färdigheter likväl specifika och fördjupade kunskaper i hantverk. Du kan läsa mer om vad varje delmoment innehåller under rubriken “delmoment”.
Mellan träffarna så kommer vi ha olika hemuppgifter. Hemuppgifterna kan bestå av att samla in vilda växter, matieral för ett hantverk vi ska skapa på nästa träff, övningar i naturkontakt som du kan väva in i din vardag, fota olika spår och dela med gruppen, läsa en text eller delta på en onlineföreläsning. Vi kommer att ha kontakt via onlineforum mellan träffarna och i olika hemuppgifter.
Utöver de två lärarna på kursen, kommer det finnas gästlästlärare i olika ämnen. Genom övningar, egna erfarenheter och delande av kunskaper kommer vi att fördjupa vår relation med naturen och på sikt lära oss om hur vi kan fortsätta lärandet på egen hand, efter kursens slut.
Delmoment
Delmoment 1 – Intro
Under detta delmoment kommer du att lära dig grundläggande kunskaper som tarpuppsättning, knopar, laga mat över öppen eld, kanotpaddling, kanoträddning och hur du kan sova och röra dig bekvämt i skogen.
Du kommer även att få få tälja ett eget eldkit, lära dig göra eld med friktion, tälja en skål och sked och lära dig om vilda växter som mat och medicin. Förutom de praktiska momenten så bygger första delen också på att lära känna varandra som grupp och få vara i en sinnlig kontakt med naturen. Det är under detta delmoment vi lägger grunden som vi sedan kommer bygga vidare på under året.
Delmoment 2 – Renskinn och trummor
Nu är de grundläggande kunskaperna på plats. Vi kommer under detta delmoment att skrapa och bereda vårt egna renskinn som liggunderlag och bygga våra egna trummor. Under året så kommer du sedan att få ta med dig både trumman och skinnet och använda på träffarna. Vi fortsätter att fördjupa vår relation med vilda växter och med olika övningar i naturkontakt.
Träff 3 – Naturliv vinter
Nu har första snön kommit och vi börjar lära oss om spårning, både om hur du kan tyda spår i naturen och följa en spårlöpa från ett djur. Vi lär oss också läsa av naturen för naturlig navigation, där vi inte behöver någon karta eller kompass. Vi lär oss oss om kyla, att vara bekväm ute på vintern, bygga skydd av snö, pimpla, skida och mer om berättelser. Berättelser och storytelling är en en viktig del av en gemenskap runt elden, framförallt när kvällarna är långa.
Träff 4 – Vilda växter, korgflätning och tillvarata ett djur
Nu har de första vårväxterna har börjat komma upp ur jorden. Vi lär oss om nya vilda växter för mat och medicin och hur vi kan bevara de aktiva ämnena i växterna, bland annat genom tillverkning av salvor. Vi lär oss om vilka vilda växter man kan samla in för att fläta korgar med och om olika tekniker för att fläta. Vi kommer också lära oss att flå, passa och stycka ett djur och tillvarata alla delar av djuret.
Träff 5 – Levnadsveckan
På vår sista träff så använder vi oss av all den kunskap vi har samlat under året och får leva i den gemenskap vi har byggt upp tillsammans. Nu kommer fokus ligga på att leva ute i naturen tillsammans. Vi har inga tändstickor med oss utan gör eld med friktion som vi lärt oss, sover på renfällarna vi skrapat, paddlar kajak och äter främst mat som vi samlar/fiskar från naturen. Vi erfar hur det är att leva och överleva i naturen tillsammans i en gemenskap, men också om hur det är att vara helt själv i naturen under ett dygn. Vi firar och blickar framåt, innan kursens slut.
Kursdatum 2024/2025
Träff 1: 26 aug – 1:a sep (v35)
Träff 2: 7-13 okt (v.41)
Träff 3: 3-9 feb (v.6)
Träff 4: 21 – 27 april (v.17)
Träff 5: 9 juni – 15 juni (v.24)
Hemuppgifter och onlinemöten tillkommer mellan träffarna.
Kursintyg
Efter genomförd och avslutad utbildning får du som deltagare ett kursbevis där det framgår vilka kunskaper och kompetenser du fått under kursen.
Kostnad
All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri men du betalar en avgift för mat och material på 8000kr för hela läsåret. Denna summa är inte återbetalningsbar, vare sig du hoppar av kursen eller missar en träff, och betalas i sin helhet i samband med antagning. Resekostnader och kostnader för egen utrustning tillkommer.
Förkunskaper och urval
Du behöver inga tidigare förkunskaper för att kunna söka kursen.
Urval bland de sökande görs efter intervju och med hänsyn till bland annat den sökandes profil. Vi tar även hänsyn till gruppens sammansättning vid urvalet.
Lärare
Niklas Taliaferro
Niklas finner sin passion i utforskandet av det vilda, både naturen och det vilda inom oss. Det handlar inte om hur vi kan överleva ensamma i naturen, utan om hur vi tillsammans kan leva med den. Niklas är en av grundarna till föreningen Naturliv, har en 2-årig utbildning som vildmarksguide och har jobbat med att hålla kurser i Naturliv de senaste 10 åren. Detta är femte året som han jobbar som folkhögskolelärare med kursen Naturliv.
Lek, utmaningar och få uppleva trygghet och samhörighet i naturen är alla viktiga delar för Niklas.
Angelina Hjelm
Angelinas hjärtefråga är att förmedla kunskap som väcker omsorg och främjar en kärleksfull relation mellan vår inre och yttre ekologi. Hon fascineras av det som växer; blommor likväl människor. Hon har mångårig erfarenhet av att leva med och lära av naturen och har levt kring polcirkeln i femton år där hon ägt och drivit en vild växtgård. Hon är utbildad läkeörtsterapeut och ekologisk trädgårdsmästare och har specialiserat sig på nordiska nyttoväxter som lockar fram hennes äventyrliga anda och självförsörjande ursprung. Förundran och nyfikenhet är viktiga drivkrafter i hennes liv. För henne är naturen viktig, inte bara för vår överlevnad, utan för att visa oss vägen hem.
Utöver Niklas och Angelina kommer det vara med andra lärare under kursens gång, både för onlinesamtal och på fysiska träffar.
Ansökan
Tyvärr är ansökningsperioden för läsåret 24/25 över. Sista ansökningsdagen var 17:e mars 2024. Du kan anmäla dig för en reservplats för läsåret 24/25 genom att fylla i formuläret nedan . Du kan även fylla i intresseanmälan för läsåret 2025/2026, du kommer då att få ett mejl som en påminnelse när vi tar emot ansökningar för det läsåret.
Sista ansökningsdag: 17:e mars
Vi uppskattar tidiga ansökningar, så ansök gärna så snart du kan om du vet att du vill vara med på kursen nästa läsår.
Kontakt
Niklas Taliaferro
Kursansvarig
niklas.taliaferro@munkafolkhogskola.se
Tel: 0708397731