naturliv veckor

Naturliv Veckor

För att ansökan ska vara komplett måste du fylla i både ansökan i schoolsoft samt google formulären!

Naturliv Veckor folkhögskolekurs är en webbaserad distanskurs på halvtid, med regelbundna veckolånga träffar i naturen på olika håll i landet, där vi lär oss leva av och med naturen.
Mellan träffarna har du som deltagare olika hemuppgifter knutna till aktuellt delmoment.

Fokus ligger på gemenskap, naturkontakt och överlevnadskunskaper – vilket vävs in i alla delmoment i undervisningen. Det kan vara allt ifrån insamlade av mat, olika typer av hantverk skapat av naturmaterial, spårning av djur samt navigering utan karta och kompass.
Under året kommer du som deltagare också få möjlighet att ta mer ansvar i ledarrollen, för att öva på att kunna hålla i naturlivsaktiviteter på egen hand.

Kursen kommer anpassas till och samskapas med de deltagare som blir antagna. Detaljer kring vad kursen och träffarna kommer att innehålla kommer delvis att skapas efterhand och anpassas efter gruppens behov och önskemål.

Det är viktigt att du har möjlighet att närvara under alla träffarna, se datum nedan under Kursdatum.

Studietakt

50%, deltid (Utbildningen är CSN-berättigad)

Studietid

14 augusti 2023 – 20 juni 2024

Nivå

Gymnasial

Kursens syfte och mål

● Fördjupa kontakten med naturen och upplevelsen att du är en del av den.
● Lära dig praktiska kunskaper som gör att du kan leva med naturen i högre utsträckning.
● Utveckla din pedagogiska verktygslåda med olika övningar, lekar och praktiska kunskaper.
● Vara med i utvecklandet av en kultur/gemenskap som lever mer hållbart och närmare naturen.
● Att efter avslutad utbildning ha förståelse hur du kan utöva och bygga vidare på kunskaperna på egen hand, samt leda/inspirera andra till en livsstil närmare naturen.

Förkunskaper och urval

Du behöver inga tidigare förkunskaper för att kunna söka kursen. Vid fler sökande än platser kommer urval göras utifrån intervju och motivation.

Kursintyg

Efter genomförd och avslutad utbildning får du som deltagare ett kursbevis där det framgår vilka kunskaper och kompetenser du fått under kursen.

Lärare

Niklas Taliaferro finner sin passion i utforskandet av det vilda, både naturen och det vilda inom oss. Det handlar inte om hur vi kan överleva ensamma i naturen, utan om hur vi tillsammans kan leva med den. Niklas är en av grundarna till föreningen Naturliv, har en 2-årig utbildning som vildmarksguide och har jobbat med att hålla kurser i Naturliv de senaste
10 åren. Detta är femte året som har jobbar som folkhögskolelärare med kursen Naturliv.
Lek, utmaningar och få uppleva trygghet och samhörighet i naturen är alla viktiga delar för Niklas.
Utöver Niklas kommer det vara med andra lärare under kursens gång, några som är med på alla träffar och några som endast är med på vissa.

Angelina Hjelm

Angelinas hjärtefråga är att förmedla kunskap som väcker omsorg och främjar en kärleksfull relation mellan vår inre och yttre ekologi. Hon fascineras av det som växer, blommor likväl som människor och har mångårig erfarenhet av att leva med och lära av naturen. Hon har levt kring polcirkeln i femton år där hon ägt och drivit en vild växtgård. Hon är utbildad läkeörtsterapeut och ekologisk trädgårdsmästare och har specialiserat sig på nordiska nyttoväxter som lockar fram hennes äventyrliga anda och självförsörjande ursprung. Förundran och nyfikenhet är viktiga drivkrafter i hennes liv. För henne är Naturen är viktig inte bara för vår överlevnad, utan för att visa oss vägen hem.

Kursdatum

Fyrfotingarna
  1. 21-27 aug (v34)
  2. 23-29 okt (v.43)
  3. 11-17 feb (v.7)
  4. 29 april- 5 maj (v.17)
  5. 2 juni – 8 juni (v.23)

Kostnad

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri men du betalar en avgift för mat och utrustning på 8000kr för hela läsåret. Denna summa är inte återbetalningsbar, vare sig du hoppar av kursen eller missar en träff, och betalas i sin helhet i samband med antagning.
Resekostnader och kostnader för egen utrustning tillkommer.

Ansökan

Sista ansökningsdag 15 april.

Kontakt

Niklas Taliaferro
niklas.taliaferro@munkafolkhogskola.se
0720368682