Naturliv – ledarskap, vild mat och hantverk

Naturliv – Ledarskap, vild mat och hantverk är en distanskurs på 25% med regelbundna träffar i naturen där vi fördjupar oss inom specifika områden som berör naturliv. Naturen kommer bli vårt klassrum då alla träffar sker utomhus.

Kursen består av träffar på helger, utspridda under alla årstider, med hemuppgifter knutna till varje delmoment.

Denna kurs är för dig som vill lära dig organisera dina egna naturlivskurser och lära dig mer om hur du kan samla vild mat i din vardag i självförsörjande syfte och skapa hantverk av naturmaterial. Vi kommer vara en mindre grupp på 11 deltagare, vilket ökar möjligheten att kunna anpassa oss efter gruppens behov och önskemål. En del av denna kurs består av att du själv får utveckla dina tankar och idéer i ett fördjupningsarbete, med stöd av lärare och gruppen. Kursen avslutas med en veckas äventyr där vi får utmanas tillsammans med att leva främst på vild mat från naturen, vilket i sig är en unik upplevelse, där vi får uppleva vad det är att vara människa och leva med och av naturen.

Lek, utmaning, naturkontakt och gemenskap vävs ihop om vartannat i allt det praktiska vi lär oss. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att söka denna kurs men det är meriterande. Vi lägger stor vikt vid att både vara bekväm och att samtidigt få utmanas.

Träffarna kommer att vara främst i östra Sörmland och västra delen av Stockholms län, med undantag för vissa träffar som är längre norrut.

Niklas Taliaferro

Kursansvarig

Växel: 0431 – 43 20 10
Direkt: 070-8397731
niklas.taliaferro@munkafolkhogskola.se

Studietakt: 25%

Nivå: Gymnasial

Studietid: 12 augusti 2024 – 19 juni 2025

Kursens syfte och mål
● Få verktyg, kunskap, stöd och erfarenhet av att väva in naturliv i ditt arbetsliv
● Utveckla dina pedagogiska förmågor med olika övningar, lekar och praktiska kunskaper.
● Lära dig hur du kan ta tillvara, förädla och använda dig av vild mat i din vardag.
● Få kunskap och erfarenhet att kunna skapa hantverk av naturmaterial för att möta dina behov i vardagen.
● Att vara med i utvecklandet av en kultur/gemenskap som lever mer hållbart och närmare naturen.
● Att efter avslutad utbildning ha förståelse för hur du kan utöva och bygga vidare på kunskaperna på egen hand, samt leda/inspirera andra till en livsstil närmare naturen.


Kursbeskrivning

Naturlivskursen “Ledarskap, vildmat och hantverk” är en 11 månaders lång kurs med träffar på vardagkvällar och helger, utspridda under ett år.

Det är meriterande, men inget krav, att ha gått naturliv ett år tidigare. Detta för att kursen inte kommer fokusera på de grundläggande naturlivskunskaperna utan gå in mer specifikt inom vissa områden som berör insamling av vild mat, hantverk och ledarskap. Det går bra att ansöka kursen oavsett erfarenhet.

Mellan träffarna kommer vi ha olika övningar och uppgifter som handlar om att väva in och öva på de olika delmomenten i vår vardag. Vi kommer att lära oss mer om hur vi kan leda andra i naturen, organisera kurser och skapa egna naturlivs-evenemang. En del av denna kurs består av att du själv får utveckla dina tankar och idéer i ett fördjupningsarbete med stöd av lärare och gruppen.

En del av att leda andra i naturen är att själv fördjupa sin relation med den. Därför består denna kurs inte enbart av att lära sig om ledarskap och hur vi kan organisera kurser, utan också hur vi kan fortsätta fördjupa vår egna relation till naturen. Den sista veckan på kursen, där du tillsammans i grupp får bege dig ut på en veckas kajakpaddling och leva främst av vild mat, är ett sätt att verkligen få uppleva samhörighet med naturen och uppleva hur det är att vara i en gemenskap, likt hur människan levt sedan urminnes tider.

En fråga som vi kommer utforska under året är hur vi kan leva naturliv i våra vardagsliv. En del av det är att utforska hur vi insamlar vild mat istället för att köpa den i butik och att skapa det vi behöver från naturmaterial själva, istället för att alltid köpa det vi behöver. På så sätt minskar vi vår miljöpåverkan, väver in naturliv i vår vardag och minskar samtidigt våra utgifter så att det är möjligt att långsiktigt ställa om till ett liv närmare naturen.

Kursträffarna kommer att vara ute i naturen i östra Sörmland främst.

Delmoment

Ledarskap
Under denna kurs så kommer vi lägga vikt vid att utforska och lära oss mer om ledarskap. Dels om pedagogiska tankesätt men även om det mer praktiska gällande organiserade av kurser i naturen. En del av kursen kommer bestå av att du själv ska få stöd till att utveckla dina tankar och idéer kring att hålla kurser/evenemang i naturen tillsammans med andra.

Vild mat
Under hela året så kommer vi att tillsammans lära oss tillvarata den vilda maten vi har, dels under de fysiska träffarna vi har men även som hemuppgifter. Frågeställningen om hur vi kan väva in vild mat i vår vardag i syftet av att stärka hälsa, bidra till en bättre miljö och sänka våra egna utgifter. Ekollon, fiske, ramslök och hur vi kan tillvarata alla delarna av ett djur är några exempel på vild mat vi kommer att fördjupa oss inom. Sista veckan på kursen så kommer vi i huvudsak att leva på vild mat.

Hantverk
Vi kommer att skrapa och göra våra egna renfällar för att sova på under året, fördjupa oss i kunskapen om elduppgörning med friktion, lära oss att fläta korgar med vilda växter, barkgarva skinn och diverse andra hantverk. Upplägget kring vilka hantverk vi gör styrs dels av gruppen och dem som är antagna till kursen.

Kursdatum


Träff 1 Fredag – Söndag
16-18:e augusti

Träff 2 – Söndag
15:e september

Träff 3 Söndag
27:e oktober

Träff 4: Söndag
10:e november

Träff 5 Söndag
15:e december

Träff 6 Lördag – Söndag
11-12:e januari

Träff 7 Söndag
23:e februari

Träff 8 Söndag
30:e mars

Träff 9 Söndag
13:e april

Träff 10-11 Lördag – Söndag
10-11 maj

Träff 11 Mån – Sön
26:e maj- 1:a juni

Utöver dessa träffar så kommer vi att ses torsdagskvällar online eller fysiskt för lärarledd undervisning.

Kursintyg

Kursintyg erhålls efter avslutad utbildning där det framkommer vilka kunskaper och kompetenser som deltagaren förvärvat genom kursen.

Kostnad

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri men du betalar en avgift för mat och material på 5000kr för hela läsåret. Denna summa är inte återbetalningsbar, vare sig du hoppar av kursen eller missar en träff, och betalas i sin helhet i samband med antagning. Resekostnader och kostnader för egen utrustning tillkommer.


Förkunskaper och urval

Du behöver inga tidigare förkunskaper för att kunna söka kursen. 

Urval bland de sökande görs efter intervju och med hänsyn till bland annat den sökandes profil. Vi tar även hänsyn till gruppens sammansättning vid urvalet.

Lärare

Det kommer vara ett antal olika gästlärare på denna kurs, som bidrar med sin specialkunskap i delmomenten i kursen. Alla gästlärare kommer inte att stå med här. Vid antagning kommer du få mer information om gästlärare och kursupplägg.

Niklas Taliaferro – Kursansvarig
Niklas finner sin passion i utforskandet av det vilda, både naturen och det vilda inom oss. Niklas är en av grundarna till föreningen Naturliv, har en 2-årig utbildning som vildmarksguide och har jobbat med att hålla kurser i Naturliv de senaste 10 åren. Detta är femte året som har jobbar som folkhögskolelärare med kursen Naturliv.
Niklas ser möjligheterna för att fler naturlivkunskaper ska kunna väva in i större utsträckning på fler arbetsplatser likväl i vardagen.

Lek, utmaningar och få uppleva trygghet och samhörighet i naturen är alla viktiga delar för Niklas.

Ansökan
Tyvärr är ansökningsperioden för läsåret 24/25 över. Sista ansökningsdagen var 17:e mars 2024. Du kan anmäla dig för en reservplats för läsåret 24/25 genom att fylla i formuläret nedan . Du kan även fylla i intresseanmälan för läsåret 2025/2026, du kommer då att få ett mejl som en påminnelse när vi tar emot ansökningar för det läsåret.

.

Vi ses i det vilda!

Kontakt

Niklas Taliaferro
Kursansvarig
niklas.taliaferro@munkafolkhogskola.se
Tel: 0708397731