För att ansökan ska vara komplett måste du fylla i ansökan både i schoolsoft och googleformuläret!
Naturliv Helger folkhögskolekurs är en webbaserad distanskurs på halvtid, med regelbundna träffar i naturen, där vi lär oss leva av och med naturen. Kursen avslutas med en veckolång träff, övriga träffar är torsdag till söndag. Träffarna kommer främst vara i Mälardalen, med det kan hända att någon/några träff/träffar är i ett annat område. Mellan träffarna har du som deltagare olika hemuppgifter knutna till aktuellt delmoment.
Kursens fokus är på gemenskap, naturkontakt och överlevnadskunskaper – vilket vävs in i alla delmoment i undervisningen. Det kan vara allt ifrån insamlade av vild mat, olika typer av hantverk skapat av naturmaterial, spårning av djur till navigering utan karta och kompass. Under året kommer du som deltagare också få möjlighet att ta ansvar i ledarrollen, för att öva på att kunna hålla i naturlivsaktiviteter på egen hand.
Kursen kommer anpassas till och samskapas med de deltagare som blir antagna. Detaljer kring vad kursen och träffarna kommer att innehålla kommer delvis att skapas efterhand och anpassas efter gruppens behov och önskemål.
Det är viktigt att du har möjlighet att närvara under alla träffarna, se datum nedan under Kursdatum.
Studietakt
50%, deltid (Utbildningen är CSN-berättigad)
Studietid
14 augusti 2023 – 20 juni 2024
Nivå
Gymnasial

Kursens syfte och mål
● Fördjupa kontakten med naturen och upplevelsen att du är en del av den.
● Lära dig praktiska kunskaper som gör att du kan leva med naturen i högre utsträckning.
● Utveckla din pedagogiska verktygslåda med olika övningar, lekar och praktiska kunskaper.
● Vara med i utvecklandet av en kultur/gemenskap som lever mer hållbart och närmare naturen.
● Att efter avslutad utbildning ha förståelse hur du kan utöva och bygga vidare på kunskaperna på egen hand, samt leda/inspirera andra till en livsstil närmare naturen.
Förkunskaper och urval
Du behöver inga tidigare förkunskaper för att kunna söka kursen. Vid fler sökande än platser kommer urval göras utifrån intervju och motivation.
Kursintyg
Efter genomförd och avslutad utbildning får du som deltagare ett kursbevis där det framgår vilka kunskaper och kompetenser du fått under kursen.
Lärare
Johan Örlander brinner för att leva i gemenskap, som en del av naturens gemenskap. Han brinner för det grundläggande i att vara människa, att gå på djupet in i vårt ursprung. Bakom sig har Johan flera års utbildning på en vildmarksskola i USA och har jobbat som vildmarksguide de senaste femton åren – varav de fem senaste åren främst genom folkhögskolekursen Naturliv. Johan ser naturen och alla de varelser som lever där som de främsta lärarna i hur vi kan återfå balansen och leva mer hållbart – genom medvetenhet, kontakt, lek och utmaning.
Tommy Vågbratt är en nyfiken människa med stor passion för traditionellt hantverk och friluftsliv. Han har lång erfarenhet av att leva i naturen och flera års utbildning inom naturliv, överlevnad, hantverk och ledarskap. För Tommy är det viktigt att föra kunskap och färdigheter vidare och att bevara det som tidigare varit centralt för människans överlevnad.
Med ena foten i datavetenskap och den andra i skogen drömmer han om ett enkelt liv i samspel med naturen, om äventyr och gemenskap.
Jana Eriksson vill inspirera till en uppmärksam och vaken blick på naturen. Utomhus är alltid fullt av upptäckter och äventyr. Och det blir roligare att uppleva tillsammans. Hon gillar biologisk mångfald, svampar, växter, bad och fåglar. Hon är utbildad fjäll- och vildmarksguide. Hon har varit med som deltagare eller assistent på Naturlivskurserna de senaste 7 åren. Utanför Naturlivkursen jobbar Jana som fotograf, formgivare och friluftsguide.
Kursdatum
- 7-10 sep (v.36)
- 5-8 okt (v.40)
- 16-19 nov (v.46)
- 25-28 jan (v.4)
- 7-10 mar (v.10)
- 18-21 apr (v.16)
- 2-8 juni (v.22-23)
Kostnad
All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri men du betalar en avgift för mat och utrustning
på 8000kr för hela läsåret. Denna summa är inte återbetalningsbar, vare sig du hoppar av
kursen eller missar en träff, och betalas i sin helhet i samband med antagning.
Resekostnader och kostnader för egen utrustning tillkommer.
Ansökan
Sista ansökningsdag 15 april.
Kontakt
Johan Örlander
johan.orlander@munkafolkhogskola.se
0736789554