Akademi 55+ i Perstorp

Varför ska jag studera på folkhögskola?
Det är sedan länge känt att pensioneringen inte innebär slutet på en karriär utan starten på en ny. Här på Munka folkhögskolan har vi, som hälsofrämjande skola, tagit fasta på detta och söker kursdeltagare i mogen ålder som vågar och vill ge sig ut på nya kunskapsfärder.

  •     1 år, med start den 22 augusti, 2 dagar per vecka
  •     Målgrupp: alla 55+, som har tid och möjlighet att komma till folkhögskolan på dagtid
  •     Kostnader: kostnadsfri undervisning men du betalar en serviceavgift på 980:-/läsår. Studiebesök och arbetsmaterial bekostar du själv.

Upplägg
Undervisningen är förlagd till två dagar i veckan.
Undervisningen under hösten från vecka 34 t o m vecka 51 samt under våren från vecka 3 till och med vecka 23.

Målgrupp
Alla 55+, som har tid och möjlighet att komma till folkhögskolan i Perstorp på dagtid två dagar i veckan..

Urval
Ansökningar till Akademi 55+ prioriteras i den ordning de kommer in, så att den som söker först har högst prioritet. Den som har gått ett eller flera läsår tidigare har automatiskt lägre prioritet än den som söker för första gången. Vi eftersträvar även en jämn könsfördelning vid urvalet.

Ansök
Ansökan görs digitalt via vår hemsida (se knappen här ovanför). Du kan även ansöka genom att fylla i en ansökningsblankett på papper, den finns att hämta på expedition på folkhögskolan. Du kan också ringa eller maila till expeditionen och be om att få ansökningsblanketten hemskickad exp@munkafolkhogskola.se. Om du har frågor om kursen kan du vända dig till exp@munkafolkhogskola.se alt kontaktlärare Charlotte Fällman Gleissner charlotte.gleissner@munkafolkhogskola.se

För att du ska kunna bli antagen till Akademi 55+ måste du uppfylla två krav:

  • Din ansökan måste vara inskickad i tid, senast sista ansökningsdatum.
  • Din ansökan måste vara komplett. En komplett ansökan innebär att den digitala ansökan alternativt ansökningsblanketten är ifylld på ett korrekt sätt. Dessutom ska ett personligt brev bifogas där du berättar lite om dig själv, varför du har sökt utbildningen och vilka förväntningar du har på den.

Kursinnehåll läsåret 22/23

Observera att kursinnehållet skiftar från år till år! Inget läsår är alltså det andra likt, vilket har bidragit till att många av våra kursdeltagare att söka sig till Akademi 55+ flera år i rad.

Det går inte att välja bort enstaka ämnen.

Datorkunskap
Hantera datorn i vardagen. Vi lär oss vad datorn, mobiltelefonen, surfplattan och Internet kan användas till. Vi diskuterar och lär oss även vad det digitala samhället för med sig.

Kultur
Kulturpasset- en resa genom tid och rum från tidernas begynnelse fram till nutid i konstens värld med fokus på konsthistoria.

Bokcirkel
Läsa för njutning och förkovran, läsa för hälsa och tanke, läsa för kommunikation och samband – tillsammans!
En bokcirkel som utmanar läsandet och litteraturen

Psykologi
Vi går igenom och diskuterar centrala problem och teorier inom socialpsykologi, biologisk psykologi och kognitiv psykologi. Naturligtvis kommer vi också prata om Freud. Psykologi 1 är en spännande kurs om ett ämne som på ett eller annat sätt berör oss alla.

Släktforskning
Fördjupa dig i dina rötter.

Samt en valbar kurs