Munka folkhögskola i nordvästra Skåne

KurserÖPPEN SOMMARSKOLA på Munka Folkhögskola hela sommaren!


Covid 19 har tvingat oss ställa in våra sommarkurser på plats här på skolan. Därför satsar vi istället på en digital ÖPPEN SOMMARSKOLA. Den digitala sommarskolan är öppen för alla och ges över den digitala plattformen Zoom. 

Kurserna är gratis och det är först till kvarn som gäller. Deltagarantal är ungefär 10-15 personer per kurs. Du behöver en dator eller telefon med uppkoppling, videofunktion och mikrofon. Du får en introduktion över mejl till Zoom, vi löser det tekniska tillsammans! Anmäl dig till en eller flera kurser på sommarkurs@munkafolkhogskola.se. 

Föreläsningarna är också gratis och där behöver en inte anmäla sig. Håll utkik efter länk till föreläsningarna på Facebook och Instagram. Dyk upp tio minuter innan start. 

Kom på sommarkurs och föreläsningar oavsett om du är i karantän eller fri som fågeln, oavsett ålder och tidigare erfarenheter är du välkommen!

Under sommaren fyller vi på programmet för ÖPPEN SOMMARSKOLA här på hemsidan. Välkommen!

Följ oss och kurserna här:
Facebook 
Instagram 

Kurserna är digitala och ges över den digitala plattformen Zoom. Kurserna och föreläsningarna är gratis.

ÖPEN SOMMARSKOLA genomförs med stöd från REGION SKÅNE.

landskap

ALLA KAN AVBILDA ETT LANDSKAP (fulltecknad)

24/6 - 25/6, 10.00 - 15.00
Med Emma Blomberg och Johan Bjärntoft

Hur avbildas ett landskap och vad är det en vill fånga med sin avbild? Hur har konstnärer gjort och hur kan just du avbilda landskapet omkring dig? I kursen Alla kan avbilda ett landskap är alla tekniker välkomna. Du kan till exempel använda lergods, skulptur, teckning, måleri, fotografi, grafik, träsnitt, broderi, med mera i ditt undersökande av landskapet.


TRÄD

ALLA KAN TECKNA TRÄD

29/6 - 30/6, 10.00 - 15.00
Med EvaMarie Lindahl och Maria Werger

Trädkroki. Under två dagar ska vi titta noga på ett träd. Hur ser det egentligen ut? Hur ser barken ut? Hur rör det sig? Hur låter det? Hur skulle det vara att stå där trädet står?
Teckna snabbt och teckna långsamt. Vi tar hjälp av olika tekniker för att verkligen undersöka hur trädet ser ut. På morgonen samlas vi på zoom för att planera dagen, och uppgifter och instruktioner delas ut. Sedan tillbringar var och en några timmar tillsammans med sitt utvalda träd. Vi återsamlas på zoom efter lunch och tittar gemensamt på det som blivit gjort.


GRÄV

ALLA KAN GRÄVA DÄR DE STÅR


7/7 - 8/7, 10.00-16.00
Med Astrid Göransson och Kalle Brolin

'Gräv där du står' är ett talesätt som uppmanar oss att utgå ifrån det vi kan och vet något om. Vår närhet, vår bakgrund, vårt hem och vår plats. Under två dagars kurs arbetar vi med bilder utifrån denna devis. Vi gör verk som berättar om det vi känner bäst. Här och nu. Kom till kursen med ett material du trivs att arbeta med. Till exempel: block och penna, färg och pensel eller din mobiltelefon. Dagarna avslutas med gemensamma genomgångar då vi tittar igenom och diskuterar allt som gjorts.


SAMLA

ALLA KAN SAMLA - GÖR ETT BILDSPEL


14/7 - 15/7, 10-16
Med David Skoog

Två dagars kurs om samlande och samlingar som konstnärligt arbete. Vi ger oss ut på jakt efter det vi åtrår allra mest eller det som vi inte ens visste fanns. Kursinnehåll: introduktion, eget arbete, diskussion, sammanställning av materialet, redigering av bildspel och redovisning.


PERFORMANCE

ALLA KAN GÖRA EN PERFORMANCE


23/7 - 24/7 kl 10.00 - 15.00, med tillhörande föreläsning 22/7 kl 19.00
Med Rita Winde
15 deltagare

Under två dagar skapar vi med egna och andras performance-akter. Vi samspelar med plats och omvärld när vi undersöker olika metoder i gruppen. Vi gestaltar scener och handlingar, och agerar genom våra framställningar.

På morgonen samlas vi och planerar dagen, uppgifter och instruktioner delas ut. Vi återsamlas sedan med gemensamma genomgångar då vi tittar igenom och diskuterar det som gjorts.

Ta med ritpapper, svart tjock tuschpenna. En lätt bärbar stol, exempelvis köksstol.


SJÄLVPORTRÄTT

ALLA KAN FOTOGRAFERA ETT SJÄLVPORTRÄTT


30/7 - 31/7 kl 10.00 - 15.00, med tillhörande föreläsning 29/7 kl 19.00
Med Peter Stridsberg
15 deltagare

Vad är ett självporträtt? Behöver en vara i bilden själv? Kan ett självporträtt visa våra intressen eller vad vi tycker om att göra? I kursen kommer du få arbeta med ditt fotografi och få nya perspektiv som kommer utveckla ditt fotografiska skapande. Tillsammans kommer du få nya idéer och kunskaper om hur du kan berätta med kameran som verktyg.

I kursen behöver du ha något att ta en bild med. Det kan vara din mobil eller en systemkamera eller någon annan digitalkamera.


SJÄLVPORTRÄTT

ALLA KAN MÅLA SJÄLVPORTRÄTT


5/8 kl 10.00 -16.00, med tillhörande föreläsning 4/8 kl 19.00
Med Nan Embäck och Cornelia Hermansson
12 deltagare

Endagskurs i att måla självporträtt. Vi kommer att studera verkligheten och bilden av en själv med hjälp av olika verktyg. Hur ser jag egentligen ut? Och hur kan jag skildra det i bild? Hur har andra jobbat med självporträtt?

Vi kommer att starta med en morgonsamling med digital kroki, och sedan följer eget arbete utifrån uppgifter som delas ut. Vi avslutar med genomgång på eftermiddagen.

Ta med papper, penna och en spegel. Ta även med färger: tex akryl, olja, vattenfärg, akvarell eller kritor och något att måla på: tex duk, masonit, papper - i valfritt format.


SAMLA

ALLA KAN FÖRSTÖRA EN BILD


10/8 - 11/8, 10-15
Med Nygårds Karin Bengtsson och Kristina Müntzing
15 deltagare

"Det såg först ut som en olyckshändelse, men sen såg jag att det kunde bli ett kreativt språng i min konstnärliga utveckling..."
I denna kurs kommer vi att undersöka och omfamna den kreativa förstörelsen av en bild. Vad kan jag göra med dessa skärvor, hur kan jag sammanfoga det som söndrats, på ett helt nytt sätt? I kursen kommer vi också att diskutera hur ett minne skapas och redigeras, och hur vi bygger egna personliga arkiv i våra fotoalbum. Kursen avslutas med en diskussion där vi tittar och hjälper varandra att komma vidare med era verk.

Fotografi + Arkiv + Minne + Bearbetning = ALLA KAN FÖRSTÖRA EN BILD

Ta med dig: ett fotografi du har ett speciellt minne till. En utskriven digitalbild, en gammal analogbild, en bild från ett fotoalbum eller ett arkivfotografi, färg eller svartvitt, din egen bild eller någon annans, en ny eller gammal bild. Tänk på att bilden kommer att användas som ditt arbetsmaterial och förstöras! Det går bra att göra en kopia av bilden om du inte vill förstöra en originalbild. Ta även med några verktyg för att förstöra bilden med, t.ex. hålslagare, nål, mattkniv, skalpell, färg och några verktyg för att sammanfoga dem med lim, tejp tråd, papper, kvistar.


SAMLA

FÖRELÄSNINGSPROGRAM


13/7 kl 19.00 David Skoog om samlande som konstnärlig metod
22/7 kl 19.00 Rita Winde om sitt konstnärskap
29/7 kl 19.00 Peter Stridsberg om sitt konstnärskap
4/8 kl 19.00 Nan Embäck och Cornelia Hermansson om sina konstnärskapSommarkurser 2020
Inställda sommarkurser på Munka Folkhögskola

Vi måste nu tyvärr meddela den tråkiga nyheten att alla våra sommarkurser ställs in under sommaren 2020. Efter de rekommendationer vi är givna gör vi det med allas hälsa och bästa i åtanke.

Folkhögskola och folkbildning är viktigt. Att samlas tillsammans och arbeta kreativt är något vi tror på. Därför tycker vi att det är ett trist besked att behöva ge er. Men vi ger oss inte så lätt. Istället fortsätter vi vårt folkbildningsuppdrag under sommaren genom att erbjuda kurser via vår digitala plattform. Endagskurser inom bland annat måleri, fotografi och teckning kommer att ges av de konstnärer som arbetar på Munka Folkhögskola, och de kommer att vara gratis att delta i. Vi planerar detta just nu och återkommer så snart vi kan med möjlighet att anmäla sig. Vi hoppas att vi ses!


Munka folkhögskola ligger centralt i Munka Ljungby, ca 7 km öster om Ängelholm i det vackra Nordvästskåne med närhet till både hav och skog. Kommunikationerna hit är goda med tåg, buss och flyg.

Vår idémässiga profil är hälsa, natur och kultur, vilket avspeglar sig både i vårt kursutbud och i vårt förhållningssätt. Munka folkhögskola vill vara öppen för alla året runt. Vi anordnar spännande sommarkurser som ger bildning och som också skapar förutsättningar till intressanta möten. Åldersgränsen för våra sommarkurser är 13 år, någon övre åldersgräns finns inte!

Under din sommarvistelse här erbjuds du boende på skolan och vårt kök serverar god mat som tillagas från grunden av bra råvaror.

Välkommen till oss på Munka folkhögskola!


Porträttmåleri 22 juni –  26 juni


Välkommen till en inspirerande målarvecka med fokus på porträttmålning. Du har tillgång till modeller och professionell handledning under en intensiv vecka där teori och praktik varvas med hjälp av utmanande uppgifter. Du studerar modellen ur nya frågeställningar och får en chans att koncentrera ditt uttryck och förfina dina måleriska tekniker. Krokiteckning varje dag är en viktig del i kursen.
Våra ateljéer är stora, ljusa och välutrustade. Vill du måla vidare på kvällen är ateljéerna öppna.
Material: Modeller, papper, kol, torrpigment och linolja ingår i kursavgiften. Ta med egna penslar och färger, olja eller akryl.

Deltagarantal: Max 24 deltagare.
Förkunskaper: Grundläggande kunskaper i måleri.

Kursledare:
Marianne Andersson – verksam konstnär i Malmö. Utbildad på Målarskolan Forum, lärare på Gerlesborgskolan och Kulturcentrum Skåne.Mariannes webbplats.
Nan Embäck – verksam konstnär i Malmö. Utbildad på Konsthögskolan i Bergen, Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Nans webbplats
Astrid Göransson – verksam konstnär med bas i Maglaby. Lärare på Konstskolan Munka och utbildad på Konstfack och vid Malmö konstskola Forum. Astrids webbplats

Kostnader:Kursen är ej statsbidragsberättigad och betalas därför i sin helhet av kursdeltagarna.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 4 000:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direktYoga för energi och återhämtning 22 juni – 26 juni


Lyssna på ditt hjärtas viskningar…
Vill du ge dig själv återhämtning, tid att lyssna på dig själv och hitta vägar tillbaka till ditt hjärta?

Vi använder oss av olika tekniker från bland annat Kundaliniyoga och Hathayoga för att lösa upp kroppsliga spänningar och samtidigt stärka och skapa mer utrymme i kroppen. Med avspänningstekniker och meditation sänker vi stressnivån och ökar koncentration och fokus. Vi tränar på att släppa taget om det som skapar motstånd i vardagen och istället öppna oss för mer glädje och energi. Genom yogans helande och öppnande kraft letar vi oss genom kroppen och in i själen.


Kursen passar såväl nybörjare som den vana yogautövaren, var och en gör övningarna på sin egen nivå. Klä dig i bekväma kläder, och ta med dig en yogamatta om du har.

Deltagarantal: Max 20 deltagare.

Kursledare: Charlotta Larsson - är certifierad kundaliniyogalärare som inspireras av många olika yogastilar. Hon upptäckte yogan för 20 år sen och har gjort yogan till en bästa vän i livet.

Kostnad:Undervisningen är gratis, det du betalar för är mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig här
Smide 22 juni -26 juni


I denna kurs får du lära dig smida på traditionellt vis, med järnet i elden, hammare och städ.
Välkommen till en kurs i smideshantverkets tekniker. I denna kurs får du lära dig smida på traditionellt vis, med järnet i elden, hammare och städ.
När järnet är 800-1200 grader varmt går det att forma om och bearbeta till nya föremål. Du får lära dig olika grundläggande tekniker och materiallära. Individuell handledning vid ässjan och städet. Kursen anpassas efter deltagarnas idéer och förkunskaper.
Smideskursen hålls i Mattias Bokelunds smedja i Utvälinge,15 km från Munka folkhögskola.
Material: Järn och koks ingår i materialkostnaden. Ta med dig skyddshandskar, öronproppar/hörselskydd och skyddsglasögon. Har du en smideshammare ta med dig den också. Grova skor och rejäla byxor är bra att ha, undvik kläder i syntet.

Max 6 deltagare.
Inga förkunskaper behövs för kursen.

Kursledare: Mattias Bokelund, yrkesverksam smed som driver sin egen smedja och kurser i gamla tegelbruket i Utvälinge.

Kostnad:Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-
Materialkostnad: 600 :-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig härFritt skapande i textil 22 juni – 26 juni


Välkommen till en kreativ vecka där vi arbetar med infärgning av tyg, applikationer och frihandskviltning med maskin.
Under kursen kommer vi att färga lakansväv på ett spännande och inspirerande sätt (oömma kläder att rekommendera) för att sedan fritt skapa med applikationer.
Det kan bli en mindre kvilt, löpare eller en väggbonad som vi sedan arbetar vidare med genom att frihandskvilta.
Ateljén är öppen på kvällen för sent arbete. Frihandskviltning är ett spännande hantverk ni kommer lära er för fortsatt skapande på egen hand.
Kursledare: Jill Lindström är verksam textilkonstnär i Vittsjö. Hon har arbetat med lappteknik och textilt skapande i mer än 15 år och håller kurser i frihandskviltning och textila tekniker. Jill är en passionerad hantverkare som tycker det är viktigt att föra de textila kunskaperna vidare. Följ Jills arbete här.

Deltagarantal: Max 15 deltagare.

Material: Färger till infärgning av tyg ingår. Ta med lakansväv (gärna gammalt och vitt), vadd, olika sytråd (bomull, polyester, metallic), kvilthandskar eller trädgårdshandskar, sax, markeringspenna. Ta med en symaskin med förlängningsbord och frihandsfot om du har, vi har även symaskiner att låna ut.

Kostnader: Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-
Materialkostnad: 200 :-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig här
Kreativ sångkurs 29 juni – 3 juli

Sångkurs för dig som vill sjunga och stärka din egen röst.
Du får lära dig nya sånger från olika delar av världen som sjungs i enkla arrangemang som passar alla. Vi arbetar också med lekfulla övningar som ger sångteknik och som stärker självkänsla och kreativitet.
Fokus ligger på att utveckla röst, scenisk närvaro, och kreativitet. Målet är att komma ifrån dömande tankar om rätt och fel och istället komma i direkt kontakt med nyfikenhet, lust och personligt uttryck.
Förutom gemensam sång får du även möjlighet att arbeta solistiskt med en egen sång.
Alla kan få en tryggare och friare relation till sin egen röst.
Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som tex sjunger i kör. Kursen anpassas efter deltagarnas behov.
Klä dig bekvämt så att du kan röra dig fritt.

Max 12 deltagare.
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: Peter Lyche Holmstrand - är dirigent, körledare, kompositör och lärare. Han är utbildad på HSM i Göteborg har jobbat på Balettakademien, PAS och Hulebäcksgymnasiet. Han verkar bland annat i Sångensemblen Amanda, leder kören Rabalder och frilansar som workshopledare för sångare och körledare och på musikhögskolor.

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig härBerättande måleri 29 juni – 3 juli


En inspirationskurs för dig som vill prova på hur det är att måla en berättelse. Vi bär alla på personliga livserfarenheter, historier som kan uttryckas i målad bild. Det finns också historier om samhället runt omkring oss som vi intresserar oss för. Under kursen lyfter vi fram berättelser genom att måla dem, och experimenterar med olika tekniker, uttryck och material. Vi söker det personliga uttrycket och målar för att det är roligt och lustfyllt.
På förmiddagarna gör vi utflykter till vackra och spännande platser i omgivningen, där vi får ta del av och teckna platsens historia. På eftermiddagarna målar vi våra egna berättelser i ateljén med individuell handledning vid staffliet. Vill du måla vidare på kvällen är ateljén öppen.
Kursledare: Kalle Brolin - Konstnär med bas i Malmö. Lärare på Konstskolan Munka och utbildad vid Valand samt Umeå Konsthögskola. Undervisar kontinuerligt på folkhögskolor, förberedande konstskolor samt konsthögskolor.
Rita Winde - Konstnär med bas i Helsingborg, utbildad på konsthögskolan Valand samt utbildad till lärare. Mångårig erfarenhet av att undervisa människor i alla åldrar.

Deltagarantal: Max 12 deltagare.
Inga förkunskaper krävs.

Material: Allt material som behövs finns på Konstskolan: skissblock, kol, kritor, penslar, akrylfärg, duk, papper, masonit. Ta med dig bekväma kläder som passar för utfärd och måleri.

Kostnader: Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-
Materialkostnad: 600 :-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig här
Alla kan teckna 29 juni – 1 juli


Alla kan teckna, men många har inte gjort det sedan de var barn. Nybörjarkurs för alla som vill börja på nytt.

Du får prova olika material: kol, tusch, blyerts, stora papper på staffli och det lilla blocket ute i naturen. Du får olika korta uppgifter, för att lära känna olika synsätt och tekniker. En dag tecknar vi kroki efter modell.

Att teckna är ett sätt att se och berätta om världen. Med en penna i handen blir du en bättre iakttagare, en närvarande betraktare.
Material: allt material som behövs för kursen finns på Konstskolan, du behöver inte ha med dig någonting.

Max 15 deltagare.
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: EvaMarie Lindahl - verksam som konstnär i Malmö, utbildad på Malmö konsthögskola, undervisar i teckning på Konstskolan Munka. EvaMaries webbplats.

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Tredagarskurs med fika och mat 1425:-
Materialkostnad: 250:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 1200:-
Boende med dusch och toalett 1460:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig härDigital fotografi, porträtt 29 juni – 3 juli


Är du intresserad av att fotografera porträtt och längtar efter att tillsammans med andra fördjupa dina kunskaper och öva dig på att berätta om andra människor genom fotografi?

Inspirationskurs i porträttfotografering. Prova olika sätt att fotografera en annan människa och få verktyg och kunskaper till att genom fotografiet berätta olika saker om en person. I kursen orienterar vi oss i olika tillvägagångssätt att gestalta en annan människa. Vi kommer öva både iscensatt och dokumentärt fotografi och allt däremellan.

I kursen är samtalet och bildanalysen bärande, vi tränar oss i olika sätt att se och tolka bilder. Fotografens blick, betraktarens, den manliga och den kvinnliga och framförallt varandras blickar.
Kursinnehåll: Fotouppgifter, fokus porträtt i olika miljöer. Inspirationsföreläsningar, bildredovisning med bildanalys och samtal

Material: Medtag digitalkamera (gärna systemkamera) och minneskort, sladd för överföring mellan kamera och dator eller kortläsare, samt USB-minne eller bärbar hårddisk för lagring. Övrig utrustning och material finns på skolan

Deltagarantal: Max 12 deltagare.
Förkunskaper: du behöver kunna din digitalkamera.

Kursledare: Emma Blomberg – verksam fotograf i Malmö. Emma är utbildad på fotoskolorna i Gamleby och Biskops Arnö och arbetar på som lärare på Fotoskolan Munka. Emmas webbplats.

Kostnader: Undervisningen är gratis, det du betalar för är mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig här

Ljudkonst 29 juni – 3 juli


En kurs för dig som är intresserad av att arbeta med ljud som konstnärligt uttryckssätt på ett fritt och experimentellt sätt.
Vi kommer att ta del av intressanta ljudkonstverk och titta på olika sätt att skapa ljud på. Vi kommer att använda oss av fältinspelningar som vi själva skapar under kursens gång, samt ett gemensamt ljudprojekt.
Kursen passar dig som nybörjare, men är också utökad och intressant för er som tidigare gått kursen eller jobbat med ljud på andra sätt.

Kursinnehåll: Vi går igenom grunder i fältinspelningsteknik, ljudredigering och mixning av ljud och ljudkomposition.

Material: Har du en portabel digital ljudinspelare (zoom el likn), så ta med dig den. Hörlurar är också bra att ha. Övrigt material finns på skolan.

Deltagarantal: Max 10 deltagare.
Förkunskaper: viss datorvana eftersom vi kommer att arbeta med ljudredigeringsprogram.

Kursledare: Helena Jureén – verksam som konstnär och musiker/ljudkonstnär. Helena är utbildad vid Akademin Valand i Göteborg

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig härLandskapsmåleri 6-10 juli


Naturen skiftar karaktär i olika väder och ljus, och kan vara både enkel och gåtfull.
Var med och upptäck och skildra något av detta med färg och penslar.

Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller mer erfaren konstnär som vill fördjupa ditt seende. Du får hjälp med teckning, komposition och färgblandning m.m, så du kan återge det du upplever i mötet med landskapet.
Kursen hålls utomhus, i naturen runt Munka folkhögskola. Var beredd på alla typer av väder.
Deltagarantal: Max 12 deltagare
Inga förkunskaper krävs för kursen.

Material: ta med egna färger, tex olja, akryl, gouache, akvarell.
På skolan finns masonit, duk, torrpigment, linolja, kol och papper.

Kursledare: Ulf Holgersson – utbildad på konsthögskolan Mejan i Stockholm och verksam som konstnär. Ulfs webbplats.

Kostnader: Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-
Materialkostnad 270:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig härRecycleslöjd i plåt och ståltråd 6 juli – 8 juli


Under denna kurs jobbar vi med sådant som blivit över. Gamla plåtbrickor, plåtburkar men också ståltråd i olika dimensioner kommer att vara vårt utgångsmaterial. Av detta skapar vi vackra föremål. Ljuslampetter, altarskåp, ljusstakar, minnestavlor - ja listan kan göras lång.
Vi ses /slöjd-Zlatan.
Material: Med dig i din packning kan du ha plåtsaker i allehanda kulörer, makrillburkar, vackra textilbitar, figuriner, kakformar, godispapper, foton, souvenirer, pärlor eller något annat du tycker om. Viss tillgång på plåt kommer att finnas på skolan. Vi har verktyg här, men det kan ändå vara bra att ha med sig egna verktyg om du har sådana. Exempelvis tänger, plåtsax, popnit-tång, skruvdragare, håltång osv.

Deltagarantal: Max 10 deltagare.
Inga förkunskaper behövs för kursen

Kursledare: Mari Karlsson - slöjdare och slöjdlärare från Österlen.

Kostnad: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Tredagarskurs med fika och mat 1425:-
Materialkostnad: 300:-

Tillval: Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 1200:-
Boende med dusch och toalett 1460:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig härKreativt bokbinderi 6 juli – 10 juli


Under denna vecka arbetar vi med olika häftmetoder och albumformat. Allt material till kursen är förskuret för att ge deltagarna möjlighet att koncentrera sig på sitt eget skapande.

Undervisningen går ut på att, förutom att göra vackra saker, bygga en plattform som ger deltagarna en metod att kunna arbeta vidare med sitt eget skapande.
Detta är en fortsättning på förra sommarens kurs men du kan även komma som nybörjare.

Deltagarantal: Max 12 deltagare
Inga förkunskaper krävs för kursen

Kursledare: Monica Langwe – undervisar i kreativa tekniker både i Sverige och utomlands och är författare till boken "Papper och stygn" som kom ut 2016. Monica Langwe webbplats

Kostnader: Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-
Materialkostnad: 500:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig härAlla kan måla 6 juli - 10 juli


Kom-i-gång-kurs för dig som vill prova på hur det är att måla. Vi undersöker olika material, målar mycket och experimenterar med uttryck och färger. Vi funderar kring föreställningar om vad som är vackert och målar för att det är roligt och lustfyllt.

På förmiddagarna får du olika korta uppgifter för att prova på olika målerimetoder. På eftermiddagarna skapar var och en fritt, i egen takt, och får individuell handledning vid staffliet. Varje dag avslutas med en gruppdiskussion. Vill du måla vidare på kvällen är ateljén öppen.

Klä dig i kläder som det får bli färgfläckar på. Inga förkunskaper krävs.
Material: allt material som behövs finns på Konstskolan: kol, penslar, akrylfärg, oljefärg, papper, masonit

Deltagarantal: Max 12 deltagare.
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: Kristina Müntzing -Konstnär med bas i Malmö, utbildad på konsthögskolan Valand samt Goldsmiths College i London. Undervisar kontinuerligt på folkhögskolor, förberedande konstskolor samt konsthögskolor. Kristinas webbplats.

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Obligatoriska kostnader utan boende:
Femdagarskurs med fika och mat 2375:-
Materialkostnad: 600:-

Tillval:
Enklare boende med dusch/toalett i korridoren 2400:-
Boende med dusch och toalett 2920:-

Det finnns möjlighet att komma dagen innan kursstart eller att stanna en natt efter kursslut.
En extranatt kostar 275:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig härAllmän information


Anmälan
Det finns ett begränsat antal platser till varje kurs och om inget annat uppges gäller en löpande antagning.

Har du frågor kan du kontakta sommarkurssamordnare:
mejl: sommarkurser(a)munkafolkhogskola.se
telefon: 0431 43 20 10

Munka folkhögskola förbehåller sig rätten att ställa in kurs om vi inte har tillräckligt många deltagare, du återfår då betald kursavgift.

Avbokningsregel:
Anmälan är bindande. Det går bra att avboka kostnatsfritt fram tills 3 veckor innan kursstart. Därefter faktureras man 50% av kursavgiften. Vid läkarintyg faktureras en administrationsavgift på 1 000,-.

Kostnad
Undervisningen är avgiftsfri för statsbidragsberättigade kurser. Det du betalar för är material, mat, boende och eventuella utflykter. Kurser vi bedriver som icke statsbidragsberättigade (porträttmålerikursen) betalas i sin helhet av kursdeltagarna.

Kurstider
Alla kurser börjar måndag klockan 10:00 med en samling i matsalen.

Kursernas arbetstid
måndag 10:00-16:00
tisdag 9:00-16:00
onsdag 9:00-16:00
torsdag 9:00-16:00
fredag 9:00-15:00

Måltider
Vårt kök serverar god mat som tillagas från grunden. Meddela redan i ansökan eventuell specialkost.
Du hittar restaurangen i källarplanet på skolans huvudbyggnad Skälderhus; gå in via stora trappan på framsidan och ta därefter trappan till vänster, en våning ner.

Här serveras följande måltider:
08:15-09:00 frukostbuffé (endast för boende gäster)
10:00-10:30 förmiddagsfika
12:00-13:00 lunch
14:30-15:00 eftermiddagsfika
17:30-18:30 middag
19:00 - enklare förtäring/frukt finns i pianorummet

Vid lunch och middag finns en stor salladsbuffé. Du kan alltid välja ett vegetariskt alternativ.

Boende
Som gäst på Munka folkhögskola bor du i enkelrum. Lakan och handdukar tar du antingen med dig själv, eller hyr av skolan för 100:- .

De flesta rum har dusch och toalett i korridor, men vi kan också erbjuda ett begränsat antal rum med dusch och toalett och då tillkommer 130 kr/natt för det.

Du anger ditt önskemål om rumstyp i din ansökan. Önskar du bo på skolan en extra natt före eller efter din kurs går det bra, och då betalar du 275:-/natt och du anger även detta i din ansökan.

Kontakta samordnare för sommarkurser:
mejl: sommarkurser(a)munkafolkhogskola.se
telefon: 0431 - 43 20 10

Munka folkhögskola, Nygatan 2, 266 31 Munka Ljungby, tfn 0431-43 20 10 - mer info här.