Munka folkhögskola i nordvästra Skåne Munka Folkhögskola

Kvälls- och helgkurser i Munka Ljungby


Välkommen till en spirande och kreativ vår på Munka Folkhögskola!

  vår fortsätter vi våra kvällskurser på distans genom den digitala videoplattformen Zoom. Detta för att alla ska ha möjlighet att delta i våra kurser oavsett var ni befinner er och om den rådande pandemin begränsar våra möjlighet att ses fysiskt. Vi hoppas att restriktionerna lättar till våren så att vi igen kan träffas i keramikverkstaden och fortsätta den keramikkurs vi startade i höstas. 

I vår är det möjligt att gå kurser i måleri och fotografi digitalt. Öppen verkstad pausar vi resten av terminen. 

Nedan hittar du information om distanskursen i måleri och snart även om distanskursen i fotografi. Tvekar du på tekniken? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!
Vid anmälan och frågor skriv till EvaMarie på evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se

Hoppas att vi ses på kurs! 

Vill du upptäcka och fördjupa ditt måleri?  porträtt

Detta är en kurs på distans där du arbetar hemifrån och ses en gång i veckan i grupp tillsammans med kursledare och kursdeltagare för att visa och diskutera ditt och andras måleri med stöd av den digitala videoplattformen Zoom. Varje vecka ges nya uppgifter för att utveckla ditt sätt att måla och ibland målar vi tillsammans under kvällen på distans. Samtal om måleri och handledning sker i grupp och individuellt. Kursen drivs av konstnärer som är yrkesverksamma.

Kursen passar dig som är nybörjare och vill prova på måleri och för dig som redan är igång och vill komma vidare och utmanas i ditt uttryck. Kursen fungerar även som fortsättning på höstens målerikurs på distans. Under kursen får du prova olika arbetssätt med målet att utveckla ditt bildspråk och träna upp ditt seende. Undervisningen betonar den konstnärliga processen och utvecklandet av olika konstnärliga och måleriska uttryck. Vad händer om du släpper invanda mönster och föreställningar om vad som är vackert och vågar tro på ditt eget individuella uttryck?
Du står för ditt eget material och arbetar hemifrån. Inför varje kurstillfälle skickar du in bilder på dina arbeten som vi tillsammans kan titta på i Zoom. 
Välkommen till höstens kurs i måleri på distans från Munka Folkhögskola!

Exempel på en kväll i Zoom Det digitala mötesrummet öppnar 17.45 och kursen sätter igång kl 18.00. Kvällen startar med en kort inspirationsföreläsning om en konstnär. Sedan tittar vi på varandras måleri utifrån förra veckans uppgift och sist presenteras kommande veckas tema och uppgift. Klockan är sedan 21.00 och vi vinkar hej då. Under kvällen ingår också en kort paus.

Teknik
Du behöver en dator där du kan installera programmet Zoom.
Du behöver en digitalkamera, det går bra med din telefon, med vilken du kan ta bilder på dina arbeten och mejla in till kursledarna.
Du får en skriftlig introduktion till Zoom inför kursstart och möjlighet att prova Zoom före första kurstillfället. Vi hjälps åt!

Material
innan kursen börjar får du en lista med exempel på material som kan vara bra att ha inför kursen. 

Kursledare
Olle Helin och Nan Embäck har tidigare haft distanskurs i måleri på Munka Folkhögskola tillsammans, de är båda konstnärer med fokus på måleri och baserade i Malmö.
Olle Helins hemsida: ollehelin.se
Nan Embäcks hemsida: nanemback.se

Kursinformation
5 kurstillfällen på den digitala videoplattformen Zoom
Torsdagkvällar 18.00 - 21.00: 8/4, 15/4, 29/4, 6/5, 13/5
Maxantal är 10 kursdeltagare

Kursavgiften är 1445 kr

Kursanmälan
Anmäl dig genom att mejla EvaMarie Lindahl på evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se. Bifoga ditt namn, kursnamn, mejladress, postadress och telefonnummer. Du får sedan instruktioner till hur du betalar anmälningsavgiften på 600 kronor. Observera att du är anmäld till kursen först i och med att anmälningsavgiften är betald. Anmälningsavgiften räknas av i samband med slutbetalningen. Kursen är inte stadsbidragsberättigad.

Vill du veta mer om kursens innehåll kontakta kursledarna:
Olle Helin olle(a)ollehelin.se
Nan Embäck nan.emback(a)gmail.com

Vill du veta mer om anmälning, inbetalning och det praktiska som rör Zoom hör av dig till evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se.

  Varmt välkommen med din anmälan!
Nan, Olle och EvaMarie
Tycker du om att fotografera och diskutera bilder tillsammans med andra? Vill du få inspiration till att utveckla ditt eget bildspråk och kanske hitta den röda tråden i ditt skapande? I så fall är du välkommen på digital distanskurs i fotografi på Munka folkhögskola. 

foto

De åtta kurstillfällena kommer att ha olika teman, där vi fördjupar oss i olika fotografiska genrer och stilar. Vi tittar på bilder och pratar om hur fotograferna arbetar med berättande på olika sätt. En stor del av kursen kommer vi också att ägna åt vårt eget fotografiska arbete. Vi funderar över frågor som: Hur ser min kreativa process ut? Vad är det jag vill berätta och hur gör jag det på bästa sätt? Kan ny kunskap och samtalet med andra få mig att våga prova något nytt?

Mellan kurstillfällena arbetar vi med olika fotouppgifter som sedan mejlas till kursledaren och presenteras och diskuteras i gruppen. Du har också möjlighet att arbeta med ett längre fotografiskt projekt under kursen och få feedback på detta.

Kursen är öppen både för dig som är ny deltagare och för dig som gick kursen ”Berätta med bilder” hösten 2020, då innehållet kommer att anpassas så att det passar alla.  

  Exempel på en kväll i Zoom
Det digitala mötesrummet öppnar 17.45 och kursen sätter igång kl 18.00. Kvällen börjar med att vi tittar på varandras bilder utifrån förra veckans uppgift. Sedan följer en inspirationsföreläsning utifrån ett visst fotografiskt tema och till sist presenteras nästa veckas uppgift. Klockan 21 vinkar vi hej då. Under kvällen ingår också en kort paus.

  Teknik
Du väljer själv vilken typ av kamera du använder: digital systemkamera, analog kamera (om du har möjlighet att framkalla och visa dina bilder) eller mobiltelefonkamera. Utöver kameran behöver du ha tillgång till en dator där du kan installera programmet Zoom. Du får en skriftlig introduktion till Zoom före kursstart och möjlighet att prova Zoom före första kurstillfället. Vi hjälps åt!
Observera att detta är en kurs som fokuserar på det fotografiska berättandet. Givetvis kan vi diskutera teknik, men då framförallt i relation till innehåll och bildspråk.

  Kursledare
Linda Unnhem är verksam som fotograf och journalist i Skåne. Hon har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap och litterär gestaltning från Lunds universitet och har läst Fotoskolan på Munka folkhögskola och Berättande fotografi på Hellidens folkhögskola. Men framförallt har hon ett stort intresse för bildberättande och personlig fotografisk utveckling.

  Kursinformation
8 kurstillfällen på den digitala videoplattformen Zoom.
Onsdagskvällar 18.00-21.00: 7/4, 14/4, 21/4, 28/4, 5/5, 12/5, 19/5, 26/5.
Maxantal är 10 deltagare.
Kursavgiften är 1800 kr.

  Kursanmälan
Anmäl dig genom att mejla EvaMarie Lindahl på evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se Bifoga ditt namn, kursnamn, mejladress, postadress och telefonnummer. Du får sedan instruktioner till hur du betalar anmälningsavgiften på 600 kronor. Observera att du är anmäld till kursen först i och med att anmälningsavgiften är betald. Anmälningsavgiften räknas av i samband med slutbetalningen. Kursen är inte stadsbidragsberättigad.

  Vill du veta mer om kursens innehåll kontakta kursledare Linda Unnhem på unnhem(a)gmail.com.

  Vill du veta mer om anmälning, inbetalning och det praktiska som rör Zoom hör av dig till evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se.

  Varmt välkommen med din anmälan!
Linda och EvaMarie
Under 9 onsdagskvällar 18.00-21.00 får du prova grundläggande tekniker för att kunna genomföra ett eget mindre projekt i keramiskt material. Gemensamma teknikgenomgångar varvas med individuell handledning. Undervisningen betonar den konstnärliga processen, från idéskiss till resultat. Vad händer på vägen? Inga förkunskaper krävs för kursen. 

Gipsgjutning

Johan Bjärntoft som leder kursen arbetar på Konstskolan Munka och är utbildad vid HDK i Göteborg och verksam keramikkonstnär. 

Kursen kostar 3000:-.I kursavgiften ingår kvalificerad undervisning samt visst gemensamt material. Du betalar lera själv, i lerpriset ingår glasyr och bränning. 

Kurstillfällen: 23/9, 30/9, 7/10, 14/10, 4/11, 11/11, 18/11, 25/11 och 9/12. Begränsat antal platser. Anmäl dig via skolans hemsida: www.munkafolkhogskola.se/kvall Hösten 2020 är fullbokad.


Kursen kostar 3 000:-. I kursavgiften ingår kvalificerad undervisning samt visst gemensamt material. Du betalar lera själv, i lerpriset ingår glasyr och bränning.

Anmälningsavgiften 600:- sätts in på bankgiro 5437-2388. Ange kurs och namn på den som ska gå kursen. Observera att du är anmäld till kursen först när anmälningsavgiften är betald. Anmälningsavgiften räknas av i samband med slutbetalningen. Kursen är inte stadsbidragsberättigad.

Vill du veta mer, kontakta Johan Bjärntoft
johan.bjarntoft(a)munkafolkhogskola.se
eller EvaMarie Lindahl på
evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se

ÖPPEN VERKSTAD FÖRANMÄLAN

För att kunna organisera Öppen verkstad så att det blir tryggt för alla har vi satt ett deltagarantal per tillfälle till 10 personer. Detta innebär att du som vill delta behöver föranmäla dig. Följ instruktionerna och skriv in ditt namn och telefonnummer och vilka datum du vill delta på denna länk.
Om du stöter på problem kan du mejla evamarie.lindahl@munkafolkhogskola.se.
Välkommen till Öppen verkstad!


Varje tillfälle kostar 250 kronor och betalas med Swish eller kontant på plats. Lerkostnad tillkommer á 45 kronor per kilo inkl glasyr och bränning.

Vi har öppet mellan 14.30 och 17.30 under följande onsdagar 23/9, 30/9, 7/10, 14/10, 4/11, 11/11, 18/11, 25/11 och 9/12.

Välkommen!

Vid frågor ta kontakt med Johan Bjärntoft, johan.bjarntoft(a)munkafolkhogskola.se