Munka folkhögskola i nordvästra Skåne Munka Folkhögskola

Kvälls- och helgkurser i Munka Ljungby


Välkommen till en spirande och kreativ höst på Munka Folkhögskola!

  Nedan hittar du information om distanskursen i keramik, måleri och snart även i fotografi.
Vid anmälan och frågor skriv till EvaMarie på evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se

Hoppas att vi ses på kurs! 

porträtt

Detta är en kurs på distans där du arbetar hemifrån och ses en gång i veckan i grupp tillsammans med kursledare och kursdeltagare för att visa och diskutera ditt och andras måleri med stöd av den digitala videoplattformen Zoom. Under kursen får du prova olika arbetssätt med målet att utveckla ditt bildspråk och träna upp ditt seende. Varje vecka ges nya uppgifter för att utveckla ditt sätt att måla och ibland målar vi tillsammans under kvällen på distans. Samtal om måleri och handledning sker i grupp och individuellt. Kursen drivs av konstnärer som är yrkesverksamma. Den passar dig som är nybörjare och vill prova på måleri och för dig som redan är igång och vill komma vidare och utmanas i ditt uttryck. Den fungerar även som fortsättning på vårens målerikurs på distans. Undervisningen betonar den konstnärliga processen och utvecklandet av olika konstnärliga och måleriska uttryck. Vad händer om du släpper invanda mönster och föreställningar om vad som är vackert och vågar tro på ditt eget individuella uttryck?
Du står för ditt eget material och arbetar hemifrån. Inför varje kurstillfälle skickar du in bilder på dina arbeten som vi tillsammans kan titta på i Zoom.
Välkommen till höstens kurs i måleri på distans från Munka Folkhögskola!

Teknik
Du behöver en dator där du kan installera programmet Zoom. Du behöver en digitalkamera, det går bra med din telefon, med vilken du kan ta bilder på dina arbeten och mejla in till kursledarna. Du får en skriftlig introduktion till Zoom inför kursstart och möjlighet att prova Zoom före första kurstillfället. Vi hjälps åt!

Material
innan kursen börjar får du en lista med exempel på material som kan vara bra att ha inför kursen.

Kursledare
Olle Helin och Nan Embäck har tidigare haft distanskurs i måleri på Munka Folkhögskola tillsammans, de är båda konstnärer med fokus på måleri och baserade i Malmö.
Olle Helins hemsida: ollehelin.se
Nan Embäcks hemsida: nanemback.se

Kursinformation
8 kurstillfällen på den digitala videoplattformen Zoom
Torsdagkvällar 14/10, 21/10, 28/10, 11/11, 18/11, 25/11, 2/12, och 9/12.
Maxantal är 12 kursdeltagare

Kursavgiften är 2600kr

Kursanmälan
Anmäl dig genom att mejla EvaMarie Lindahl på evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se. Bifoga ditt namn, kursnamn, mejladress, postadress och telefonnummer. Du får sedan instruktioner till hur du betalar anmälningsavgiften på 600 kronor. Observera att du är anmäld till kursen först i och med att anmälningsavgiften är betald. Anmälningsavgiften räknas av i samband med slutbetalningen. Kursen är inte stadsbidragsberättigad.

Vill du veta mer om kursens innehåll kontakta kursledarna:
Olle Helin olle(a)ollehelin.se
Nan Embäck nan.emback(a)gmail.com

Vill du veta mer om anmälning, inbetalning och det praktiska som rör Zoom hör av dig till evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se.

  Varmt välkommen med din anmälan!
Nan, Olle och EvaMarie
Tycker du om att fotografera och diskutera bilder tillsammans med andra? Vill du få inspiration till att utveckla ditt eget bildspråk och kanske hitta den röda tråden i ditt skapande? I så fall är du välkommen på digital distanskurs i fotografi på Munka folkhögskola. 

foto

De åtta kurstillfällena kommer att ha olika teman, där vi fördjupar oss i olika fotografiska genrer och stilar. Vi tittar på bilder och pratar om hur fotograferna arbetar med berättande på olika sätt. En stor del av kursen kommer vi också att ägna åt vårt eget fotografiska arbete. Vi funderar över frågor som: Hur ser min kreativa process ut? Vad är det jag vill berätta och hur gör jag det på bästa sätt? Kan ny kunskap och samtalet med andra få mig att våga prova något nytt?

Mellan kurstillfällena arbetar vi med olika fotouppgifter som sedan mejlas till kursledaren och presenteras och diskuteras i gruppen. Du har också möjlighet att arbeta med ett längre fotografiskt projekt under kursen och få feedback på detta.

Kursen är öppen både för dig som är ny deltagare och för dig som gick kursen ”Berätta med bilder” hösten 2020, då innehållet kommer att anpassas så att det passar alla.  

  Exempel på en kväll i Zoom
Det digitala mötesrummet öppnar 17.45 och kursen sätter igång kl 18.00. Kvällen börjar med att vi tittar på varandras bilder utifrån förra veckans uppgift. Sedan följer en inspirationsföreläsning utifrån ett visst fotografiskt tema och till sist presenteras nästa veckas uppgift. Klockan 21 vinkar vi hej då. Under kvällen ingår också en kort paus.

  Teknik
Du väljer själv vilken typ av kamera du använder: digital systemkamera, analog kamera (om du har möjlighet att framkalla och visa dina bilder) eller mobiltelefonkamera. Utöver kameran behöver du ha tillgång till en dator där du kan installera programmet Zoom. Du får en skriftlig introduktion till Zoom före kursstart och möjlighet att prova Zoom före första kurstillfället. Vi hjälps åt!
Observera att detta är en kurs som fokuserar på det fotografiska berättandet. Givetvis kan vi diskutera teknik, men då framförallt i relation till innehåll och bildspråk.

  Kursledare
Linda Unnhem är verksam som fotograf och journalist i Skåne. Hon har en examen i medie- och kommunikationsvetenskap och litterär gestaltning från Lunds universitet och har läst Fotoskolan på Munka folkhögskola och Berättande fotografi på Hellidens folkhögskola. Men framförallt har hon ett stort intresse för bildberättande och personlig fotografisk utveckling.

  Kursinformation
8 kurstillfällen på den digitala videoplattformen Zoom.
Onsdagskvällar 18.00-21.00: 7/4, 14/4, 21/4, 28/4, 5/5, 12/5, 19/5, 26/5.
Maxantal är 10 deltagare.
Kursavgiften är 1800 kr.

  Kursanmälan
Anmäl dig genom att mejla EvaMarie Lindahl på evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se Bifoga ditt namn, kursnamn, mejladress, postadress och telefonnummer. Du får sedan instruktioner till hur du betalar anmälningsavgiften på 600 kronor. Observera att du är anmäld till kursen först i och med att anmälningsavgiften är betald. Anmälningsavgiften räknas av i samband med slutbetalningen. Kursen är inte stadsbidragsberättigad.

  Vill du veta mer om kursens innehåll kontakta kursledare Linda Unnhem på unnhem(a)gmail.com.

  Vill du veta mer om anmälning, inbetalning och det praktiska som rör Zoom hör av dig till evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se.

  Varmt välkommen med din anmälan!
Linda och EvaMarie
Under 9 onsdagskvällar 18.00-21.00 får du prova grundläggande tekniker för att kunna genomföra ett eget mindre projekt i keramiskt material. Gemensamma teknikgenomgångar varvas med individuell handledning. Undervisningen betonar den konstnärliga processen, från idéskiss till resultat. Vad händer på vägen? Inga förkunskaper krävs för kursen.

Gipsgjutning

Johan Bjärntoft som leder kursen arbetar på Konstskolan Munka och är utbildad vid HDK i Göteborg och verksam keramikkonstnär. 

Kursen kostar 3000:-.I kursavgiften ingår kvalificerad undervisning samt visst gemensamt material. Du betalar lera själv, i lerpriset ingår glasyr och bränning. 

Kurstillfällen: 6/10, 13/10, 20/10, 27/10, 10/11, 17/11, 24/11, 1/12, och 8/12.
Begränsat antal platser. Anmäl dig genom att skicka ditt namn och telefonnummer till EvaMarie på evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se.


Anmälningsavgiften 600:- sätts in på bankgiro 5437-2388. Ange kurs och namn på den som ska gå kursen. Observera att du är anmäld till kursen först när anmälningsavgiften är betald. Anmälningsavgiften räknas av i samband med slutbetalningen. Kursen är inte stadsbidragsberättigad.

Vill du veta mer, kontakta Johan Bjärntoft
johan.bjarntoft(a)munkafolkhogskola.se
eller EvaMarie Lindahl på
evamarie.lindahl(a)munkafolkhogskola.se

ÖPPEN KERAMIKVERKSTAD

Välkommen att besöka och arbeta under vår öppna keramikverkstad som leds av keramikkonstnär Johan Bjärntoft. Öppen keramikverkstad är till för dig som vill prova på eller redan har viss erfarenhet och vill arbeta vidare mer på egen hand.

Varje tillfälle kostar 250 kronor och betalas med Swish på plats. Lerkostnad tillkommer á 45 kronor per kilo inkl glasyr och bränning. .

Under hösten 2021 kommer vi introducera ett digitalt bokningssystem. Tills dess kan du mejla EvaMarie påevamarie.lindahl@munkafolkhogskola.se för att skriva upp dig de gånger du vill delta. Under hösten tar vi emot max 10 personer åt gången. Observera att avbokning behöver göras senast ett dygn innan kurstillfället.

Vi har öppet mellan 14.30 och 17.30 under följande onsdagar: 6/10, 13/10, 20/10, 27/10, 10/11, 17/11, 24/11, 1/12, och 8/12. Välkommen!


Vid frågor ta kontakt med Johan Bjärntoft, johan.bjarntoft(a)munkafolkhogskola.se