Munka folkhögskola i nordvästra Skåne Munka Folkhögskola

Kurser       


Marcus Karlsson:

Mitt år på Fotoskolan Munka var en resa som tog mig längre in i fotografins värld än vad jag vågat hoppas på. Det jag fick lära mig som studerande var att verkligen förstå bildens språk och sätt för att kunna förmedla budskap.Under utbildningens tid fick jag undervisning av framstående fotografer med olika inriktningar. Det var fantastiskt att få tillfället att handledas av dessa kompetenta människor!
Jag fick stöd och uppmuntran att våga testa och tänja på mina gränser och det är jag idag är väldigt tacksam för. Det har hjälpt mig att gå längre i min fotografiska utveckling, att ta steget att realisera det jag tidigare bara haft i mina tankar.
Kunskapsmässigt bakom kameran besitter jag nu en mer självsäkerhet. Det tekniska delar vi fick lära oss av var redigering, printning, kamerateknik (analog som digital), ljussättning, men även hur ljuset påverkas av sin omgivning i både tid och rum.
Det som jag verkligen gillade med fotoskolan var de olika projekt och varierande uppgifter vi fick ta oss an, från skissidè vidare med process och till färdig presentation. Vägen dit var aldrig lätt men sååå givande. Att sedan få konstruktiv kritik för sina arbeten av både lärare och klasskamrater var extremt lärorikt, det gav mig perspektiv och en ökad förståelse om vad man höll på med.
Utveckling är något jag ständigt eftersträvar och utbildningen på Munka Fotoskola gav mig verkligen en stadig grund att stå på för vidare fördjupning. Man blir väl aldrig riktigt fullärd som fotograf, men det är något jag ser positivt på.
För evigt tacksam
Marcus hemsida

Sanja Matoničkin: Efter att under några års tid experimenterat med att uttrycka mig fotografiskt, tog jag tjänstledigt från mitt arbete på Helsingborgs sjukhusbibliotek och sökte till Munka. Jag ville unna mig ett år att bara vara i min passion och att vara omgiven av likasinnade. Det hände mycket med mig i och med att jag på heltid kunde utforska och utveckla mina kreativa sidor.
Genom att bli antagen till Munka fick jag en bekräftelse på att jag var ”rätt på det”, den stärkte mitt fotografiska självförtroende. Där klev jag sedan över en tröskel och in i en ny värld och mitt sätt att tänka i bilder fördjupades avsevärt. I och med detta fick jag den knuffen i ryggen jag behövde för att komma ut med mina fotografier. Sedan tiden på Munka har jag ställt ut mer än jag egentligen hunnit och orkat med, jag har gett ut en fotobok, gått kortare kurser och workshops, engagerat mig som volontär under fotofestivaler och allmänt varit ”om mig och kring mig” i fotovärlden, allt för att fortsätta inspireras, utvecklas och att aldrig stå still.
Sanjas hemsida