Munka folkhögskola i nordvästra Skåne Munka Folkhögskola

KurserAkademi 55+ Perstorp


Varför ska jag studera på folkhögskola?
Det är sedan länge känt att pensioneringen inte innebär slutet på en karriär utan starten på en ny. Här på folkhögskolan i Munka Ljungby har vi, som hälsofrämjande skola, tagit fasta på detta och söker kursdeltagare i mogen ålder som vågar och vill ge sig ut på nya kunskapsfärder.


    10 veckor, med start den 4 oktober, 2 dagar per vecka, från kl: 8:30 till ca kl. 15:15
    Målgrupp: alla 55+, som har tid och möjlighet att komma till folkhögskolan på dagtid
    Kostnader:kostnadsfri undervisning. Studiebesök och arbetsmaterial bekostar du själv.

55+

Helena Esbjörnsson
Kursansvarig 55+
Tfn: 072-538 06 20
Helena Esbjörnsson
Kursansvarig 55+
Tfn : 072-538 06 20
helena.esbjornsson(a)munkafolkhogskola.se

Upplägg
Undervisningen är förlagd till två dagar i veckan.
Undervisningen pågår under hösten från vecka vecka 40 till och med vecka 50 (höstlov vecka 44).

Målgrupp
Alla 55+, som har tid och möjlighet att komma till folkhögskolan i Perstorp på dagtid två dagar i veckan.

Urval
Ansökningar till Akademi 55+ prioriteras i den ordning de kommer in, så att den som söker först har högst prioritet. Den som har gått ett eller flera läsår tidigare har automatiskt lägre prioritet än den som söker för första gången. Vi eftersträvar även en jämn könsfördelning vid urvalet.

Ansökan
Ansök senast den 27 september via vår hemsida eller ring expeditionen i Munka-Ljungby, 0431-432010 och beställ en pappersansökan.
Kursinnehåll läsåret 20/21

Observera att kursinnehållet skiftar från år till år! Nedanstående är vad vi gjort detta läsår på kursen i Munka Ljungby och nästa läsår kommer det troligtvis att se lite annorlunda ut. Inget läsår är alltså det andra likt, vilket har bidragit till att många av våra kursdeltagare att söka sig till Akademi 55+ flera år i rad.

Det går inte att välja bort enstaka ämnen.

Datorkunskap
Vi lär oss vad datorn, mobiltelefonen, surfplattan och Internet kan användas till. Läses i mindre grupp. Vi diskuterar och lär oss även vad det digitala samhället för med sig.

Historia och samhälle
En vandring genom historiens sekler, där vi får ta del av avgörande ögonblick i mänsklighetens historia och samhällsutveckling.

Natur & miljö
Vi är ute och vandrar i naturen och lär oss mer om djuren och växterna som vi träffar på. Läses koncentrerat under en eftermiddag i augusti-oktober och februari-juni.

Natur och hälsa
I detta ämne fördjupar vi oss i varför vi mår bra av naturen. Vad är det egentligen som får oss att må bra där ute i det gröna? Varför får vi så goda effekter på just stressrelaterad ohälsa? Naturligtvis sker delar av undervisningen ute i natur och trädgård.

Fotografi
Vi arbetar med konstformen digital fotografi.

Konstföreläsning
Sker digitalt online. En bredd av föreläsare berättar om sin och andras konst ur olika perspektiv. Vi diskuterar föreläsningen efteråt, även det online.

Demokratins och folkbildningens idé och kultur
En fördjupning om det demokratiska samhället och principerna. Vi diskuterar värdegrunder och undersöker demokratin lite närmare. Vi undersöker den svenska folkbildningens särart och historia och dess vikt för den svenska demokratin.

Socialantropologi
Vi får en introduktion i begreppet kultur och bekantar oss med folkslag från olika delar av världen.